Hasseltse speculaas van Bakkersdochter

Naast verse hoeve-producten vind je op de Buurderij ook heel wat op-en-top ambachtelijke kwaliteitsproducten. Zoals de Hasseltse speculaas van Bakkersdochter bijvoorbeeld.

Op straat al, word ik welkom geheten door de heerlijke geur die me tegemoet komt. “De kwalitatieve grondstoffen hé” lacht Jacques als ik binnenkom. “Dat ruikt meteen heel lekker. Hier zijn geen chemische smaak- of geurstoffen nodig. We kiezen heel bewust voor lokale, eerlijke producten. Ik vind het heel belangrijk dat als je iets eet, ook weet waar het vandaan komt.”

Hasseltse speculaas

Bij Bakkersdochter vind je de typische Hasseltse ‘hoempen’, maar ook een assortiment kleine koekjes met hazelnoot of chocolade bijvoorbeeld.

Zacht hart

De Hasseltse ‘hoempen’ zoals ze zo mooi noemen, zijn krokant vanbuiten en zacht vanbinnen. In tegenstelling tot de speculaas in de rest van het land, is deze speculaas dikker en minder gekruid.

Jacques: “In Hasseltse speculaas zit ook vocht. Wij voegen melk en eieren toe, waardoor je een zachtere speculaas krijgt.”

speculaasdeeg

Elke speculaasbakker heeft zijn eigen recept en gebruikt een eigen kruidenmengeling.

Hoewel elke speculaas-bakker zijn eigen recept heeft en de lekkernij hier wat groter is, daar wat kruidiger is, is het basisrecept overal gelijk. “Zo moeilijk is het eigenlijk niet hoor” lacht Jacques.

Niet van hetzelfde deeg

En toch weet deze bakker te verrassen. Als enige in heel Hasselt, bakt Jacques ook suikervrije, lactose- en glutenvrije speculaas. Jacques: “We hebben die altijd voorradig in de winkel. De mensen komen daarvoor. Er zijn tegenwoordig zoveel voedsel-intoleranties, dat we daar graag rekening mee houden.”

speculaas-appeltaartje

Jacques maakt ook taartbodems van speculaas, zoals voor dit speculaas-appeltaartje.

Ook zijn heel bewuste keuze voor eerlijke, kwalitatieve grondstoffen, onderscheidt hem van andere bakkers. Jacques gebruikt waar mogelijk biologische producten, kiest voor fairtrade suiker en chocola van Oxfam, en werkt verder samen met lokale boeren. De appeltjes op zijn speculaas-appeltaartje bijvoorbeeld, haalt Jacques bij de fruitboer die ook de Buurderij belevert.

Als zoete koek…

Zo gaat de speculaas hier letterlijk over de toonbank.

Waar speculaas in de rest van het land toch vooral een Sinterklaas-product is, is het duidelijk dat de Hasselaar dit koekje toch vooral niet te lang wil en kan missen. Jacques: “De speculaas is echt een zegen voor de stad. De mensen zijn er weg van! Drievierde van onze klanten neemt wel een zakje mee…”

Ook toeristen die de stad bezoeken, springen vaak nog snel de bakkerij binnen voordat ze weer naar huis gaan. “Het hoort gewoon bij een bezoek aan Hasselt” stelt Jacques.

weetje over speculaas

Een vader die bakt. Een dochter die verkoopt.

Heleen en Jacques vatten het zelf treffend samen. “Ieder heeft zijn eigen taak en weet perfect wat te doen” vertelt Heleen. Ze zijn perfect op elkaar afgestemd.

“Al van jongs af aan hielp ik mijn vader” gaat Heleen verder. “Het bakken was altijd aanwezig thuis. Ik herinner me nog dat ik mocht helpen bolletjes marsepein te rollen wanneer er marsepeinfiguurtjes gemaakt moesten worden. Dat was altijd heel leuk!”

Jacques en Heleen Vanderstraeten van Bakkersdochter

Geregeld loopt Heleen naar achter de bakkerij binnen en weerklinkt er een “Pap…?” door de winkel. Het geeft hun hechte band mooi weer.

’t Zit ook echt wel in de familie, dat bakken!

Jacques’ moeder bakte de pannen al van het dak tijdens de bourgondische bruiloften in de jaren vijftig. Na de geboorte van haar zeven kinderen, opende ze een bakkerij, die vandaag nog steeds gerund wordt door één van Jacques’ broers. En ook zijn zus houdt een familiebakkerij open.

Heleen: “Als ontspanning ging ik in mijn vrije tijd vaak werken in de bakkerij van mijn tante. Ik stond in het onderwijs, maar de soms nogal drukke groepen lagen me niet zo. Zo is de droom voor een eigen winkel ontstaan.”

Speculaasjes met marsepein.

Speculaasjes met marsepein.

Bakker op pensioen

Officieel is Jacques al drie jaar met pensioen, maar stilzitten doet hij allerminst. “Mijn bakkerspassie heb ik zestien jaar lang doorgegeven in de Hotelschool hier in Hasselt. Ik begeleidde klasgroepen ook in het opstarten van student-ondernemingen, wat me altijd heel veel voldoening heeft gegeven. In die periode werkte ik ook wekelijks nog minstens tien uren in de bakkerij van mijn broer. De laatste jaren had ik weer wat extra uitdaging nodig en startte ik in bijberoep ook zelf weer als bakker.”

En zo kwamen de droom van Heleen en de passie van haar vader mooi samen in het verhaal van Bakkersdochter.

Ambachtelijk bakker aan het werk.

Jacques kan het bakken niet laten…

Heleen: “We begonnen door enkele marktjes aan te doen met onze speculaas. Een tijdje later openden we eerst een pop-up, ook enkel met speculaas, en dat was meteen een zeer groot succes. Op een gegeven moment stonden we op een marktje naast een desembakker die een extra afhaalpunt zocht. Daar is een mooie samenwerking uit voortgekomen en heeft de start van onze vaste winkel betekend.”

Ambachtelijk brood van bakkerij Vanderstraeten en desembrood van Brijosh.

Voor haar brood, werkt Bakkersdochter samen met BriJosh, de ambachtelijke zuurdesembakkerij van Johan Haiverlain uit Tongeren, en met bakkerij Vanderstraeten uit Alken.

Samenwerken loont

De koeken, gebakjes, taartjes en uiteraard de speculaas zijn van de hand van Jacques, maar voor haar broden werkt Bakkersdochter samen met twee andere bakkerijen.

Jacques: “Het is echt een concept waarin ik geloof. Dankzij samenwerking kan je jezelf gaan specialiseren in iets en efficiënter werken. Die efficiëntie zorgt voor een enorme besparing op energie omdat je je ovens optimaal kan gebruiken. Veel bakkers zijn vaak vele uren aan het werk, maar zijn niet productief genoeg. Door de stijgende energieprijzen zijn er dan ook velen failliet gegaan…” Een goede planning en voorbereiding zijn dan ook essentieel in dit werk volgens Jacques.

Taartbodems klaar om af te werken.

Een goede voorbereiding en strakke planning, maken het werk lichter.

En terwijl het bakken volgens Jacques een uitstervend ambacht is, denkt deze bakker pur sang nog lang niet aan stoppen. “We amuseren ons hier! Hoe het later verder moet zien we dan wel weer… Het zou alleszins fijn zijn om nog iemand te kunnen opleiden maar je leert het ook niet in één dag hé” lacht Jacques.

Iemand die zich geroepen voelt? De gouden ochtendstond, krijg je er gratis bij!

Heleen van Bakkersdochter in de deuropening van haar nieuwe pand in de Minderbroedersstraat in Hasselt.

Bakkersdochter verhuisde nog maar net naar een nieuwe pand in de Minderbroedersstraat in Hasselt.

Jezelf ook laten verleiden door Bakkersdochter? Dat kan!

Elke dinsdag en woensdag zijn hun producten verkrijgbaar op de Buurderij in en afhaalpunten rond Hasselt (Houthalen-Helchteren, Diepenbeek, Hechtel-Eksel en Beringen).  

Surf naar Buurderij Hasselt.

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *