Hoevebakker Ivo, een warmere bakker vind je niet

Warme bakker Ivo Van Doren uit Hombeek is een van de eerste Producenten uit het Boeren & Buren-netwerk, en een oude bekende in het korte keten landschap. Op een regenachtige septemberochtend bracht ik de bakkerij een bezoekje en vroeg ik Ivo naar zijn ervaringen en visie op de korte keten. Ik ontmoette niet enkel een warme bakker, maar ook een warm mens.
 

Een warm bakkerswelkom

Kom binnen, kom binnen, ik ga net beginnen aan mijn apfelstrudels”, gebaart Ivo enthousiast wanneer ik verdwaasd zoek naar de ingang van de bakkerij en twijfel of ik wel juist sta. In mijn verdediging, het is nog vroeg én het ziet er niet uit als je standaardbakkerij. Ik kom terecht in een grote ambachtelijke werkplaats met een gigantische houtoven als pronkstuk. Geen wegwijzers, naambord of kassa, en enkel een piepklein prijslijstje dat er vooral is voor de toevallige passant of heel trouwe klanten. “Dat is ook helemaal de bedoeling“, steekt Ivo van wal – intussen al druk strudeldeegrollend.

De imposante houtoven in de bakkersschuur

Ivo rolt het deeg voor de apfelstrudel

Van het ouderlijk huis…

Ter plaatse verkopen doet Ivo bijna niet, dat is zo gegroeid. “Mijn ouders hadden hier vroeger een gemengd landbouwbedrijf met vee, bloemkolen, witloof en andere seizoensgroenten. Toen bakten we wel altijd brood, maar dat was enkel om het gezin te voeden.” Eind jaren ’70 kwam daar verandering in. Het noodlot sloeg toe voor de vader van Ivo: door een arbeidsongeval werd het boeren voor hem heel moeilijk.

Dat gecombineerd met een heel strenge winter, zette het gezin aan het denken. “Buren zeiden al vaker: ‘jullie hebben zo een goed brood, waarom verkopen jullie dit niet?'”. En zo geschiedde, de bakkerij zag het levenslicht. “De broden waren al snel zeer populair bij de buren en in geen tijd vulden we aanhangwagens vol brood. Dan trokken we naar de markten en brachten we het aan huis.

Intussen voegt Ivo kaneel, wat suiker en een handvol rozijnen toe aan het strudelmengsel. De houtoven in het midden van de kamer wordt intussen warmer en warmer en hoewel ik al begin te zweten, mogen de ongebakken broodjes er nog niet in. “We moeten wachten op 380°”, legt Ivo uit. “Gelukkig heb ik hier nu een thermometer voor, vroeger moest ik deze temperatuur steeds met mijn handen voelen.

Ivo voegt alle ingrediënten toe voor de apfelstrudel


 

… tot op de Buurderij

Onze bakkerij was ook van de eerste binnen het netwerk van Boeren & Buren. Alain, de eerste Buurderij-Verantwoordelijke in Vlaanderen had mij al op markten gezien. Hij en zijn vrouw Bea waren grote fan van mijn brood en gebak. Op een dag, zo’n 6 jaar geleden vroeg hij mij of ik geen interesse had om te verkopen via Boeren & Buren. Ik was meteen overtuigd. Via Boeren & Buren weet ik immers meteen hoeveel brood ik moet bakken en is er geen verspilling. Bovendien bepaal ik zelf mijn prijzen.

Nu sta ik op een vijftal Buurderijen. De Bijeenkomsten zijn zeer interessant om in contact te komen met de klanten en hen een uitleg te kunnen geven over mijn passie voor brood en mijn patisserie.

Ivo plaatst de broden in oven en ook de apfelstrudels verdwijnen in kleinere oven op lagere temperatuur.

De apfelstrudels komen uit de oven.


 

Een korte keten, een eerlijke broodwinning

Voor mij is de korte keten enorm belangrijk” klinkt het. Niet enkel vormt dit het inkomen van Ivo, het is ook een levenskeuze. “Bij de supermarkten weet je niet meer wat je koopt, van waar het komt en hoeveel de producent er daadwerkelijk aan verdient. Bij mij kan je er op rekenen dat ik blijf bij mijn recepten en geen verbeteraars toevoeg. De bloem haal ik bijvoorbeeld van Maalderij Lambrechts in Erps-Kwerps, nog een echte Belgische molenaar. De Elstar-appels voor mijn strudel komen van een bevriende fruitteler uit de buurt.”

Intussen haalt Ivo de warme apfelstrudels uit de oven, bestrooit deze met wat bloemsuiker en laat ons proeven van het (h)eerlijk gebakje. Ook de broden kunnen uit de oven, Ivo klopt er nog even op vakkundig op om te luisteren of ze hol klinken en jawel hoor, ze zijn helemaal gaar.

Een heerlijk hoevebrood, vers uit de oven.

We krijgen een kopje koffie erbij, en de zon komt erdoor. We zijn helemaal klaar om aan onze dag te beginnen.

Benieuwd naar de producten van Ivo? Vind deze op de Buurderij van
Zemst, Tervuren, Kortenberg, Mechelen Nekkerspoel, Mechelen-Scheppersinstituut

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

Wannes

Wannes is de communicatie-en marketingverantwoordelijke van Boeren & Buren.

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *