Regrowing: kweek je groenten opnieuw en opnieuw… en opnieuw

Ken je de term ‘regrowing’ al? Deze trend waaide over uit de Verenigde Staten en bestaat uit het telen van eigen groenten uit klokhuizen, stengels of schillen. Het meest interessante? Je hebt er enkel een beetje aarde, wat water en een vensterbank voor nodig. God bless zero waste! 

Met het groen van prei maak je een heerlijke soep, quiche of wok. Maar nu hoef je ook het poepje niet meer bij de compost te deponeren. Dat is namelijk het elixer om het groeiproces opnieuw te starten. Met wat water en een beetje aarde kan je prei, maar ook vele andere groenten, weer tot leven wekken. Deze ‘regrowing’ maakt het mogelijk om nieuwe groenten te kweken uit de resten van uien, basilicum, lente-uien, bieten, ananas, selderij… en ga maar door!

©Gaëlle Coudert

Er zijn enkele basisregels: zo moet er voldoende zon zijn en het mag niet te koud zijn. “Het ideale is dus om je planten op een vensterbank te zetten”, legt de Duitse Melissa Raupach uit. Samen met haar partner Felix Lill bespreekt ze in het boek ‘Regrow your veggies’ een twintigtal groenten. Verder is het belangrijk om het water elke dag te verversen. Pas ook op dat je niet te veel water toevoegt, of je loopt het risico dat je groenten verdrinken (en ze kunnen vast niet goed zwemmen).

Hou dit wel in het achterhoofd: als je experiment mislukt, bedwing je tranen, het ligt niet aan jou! Soms werkt het gewoon niet. Dat kan bijvoorbeeld te wijten zijn aan de kwaliteit van de groente, te weinig licht of te veel water. Wat het ook zij, het is zeker niet onze schuld :-). Om teleurstelling te vermijden kan je altijd meerdere groenten tegelijk planten, lente-ui en prei hebben het minste kans op falen. 

Zal je heel je familie kunnen voeden met je creaties? Waarschijnlijk niet. Het idee is eerder om te zien hoe planten werken. Maar het is ook interessant voor mensen in kleinere woningen in de stad of voor kinderen.

De lente-ui

Deze is de eenvoudigste en dus ideaal om te testen met kinderen, want het slaagpercentage is hoog en een lente-uit groeit snel. “Na twee dagen zie je al resultaten”, legt Melissa uit. Om de lente-ui weer te laten groeien, snijd je de stengels ongeveer 5 cm boven de wortels af en leg je ze in een glas met water, waarbij je ervoor zorgt dat alleen de wortels erin gedrenkt zijn. Het glas plaats je in de zon ergens binnenshuis (op een vensterbank bijvoorbeeld) voor vijf tot zeven dagen. Om de twee dagen ververs je het water. Plant vervolgens de lente-ui in een pot, bedek de wortels met aarde en geef regelmatig water. Als de lente-ui voldoende is gegroeid, kan je er zoveel afsnijden als je nodig heeft, of de plant uit de pot halen om deze helemaal op te peuzelen.

©Gaëlle Coudert

De prei

Snijd, net als bij de bosui, de stengels van de prei op ongeveer 5 cm van de wortels en plaats deze kern in een bak met water. De wortels moeten grondig worden gedrenkt in water, dat je elke dag ververst. Licht is ook hier essentieel. Plant de prei na vijf tot zeven dagen in een pot met potgrond. Geef regelmatig water en je zal de preibladeren na enkele weken zien teruggroeien (en kunnen verwerken in een lekker gerechtje). 

©Gaëlle Coudert

Basilicum

Neem enkele mooie verse basilicumscheuten van ongeveer 5 cm lang. Verwijder de onderste bladeren en laat alleen de bovenste bladeren op de steel zitten. Plaats de stekken in een met water gevuld glas (laat de bladeren op het glas rusten) en plaats ze op een vensterbank. De stekken hebben veel licht nodig! Ververs het water regelmatig. Twee tot drie weken later, wanneer de wortels zijn gegroeid, kan je jouw basilicumplanten in een pot met potgrond zetten. Blijf regelmatig water geven. Als de bladeren komen piepen, kan je ze één voor één plukken, of zelfs hele scheuten, maar zorg ervoor dat je een paar blaadjes aan de basis van de stengels laat staan.

©Gaëlle Coudert

Veel plezier en smakelijk!

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

Wannes

Wannes is de communicatie-en marketingverantwoordelijke van Boeren & Buren.

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *