3 x creatief met groenterestjes

Is jouw koelkast bijna leeg met enkel een paar troosteloze champignons, een halve broccoli, een slappe prei en twee verloren wortelen die op de bodem van de groentelade rondslingeren? Hier zijn drie ideeën om van je laatste groenten een smakelijke maaltijd te bereiden (voordat er terug verse groenten in je Buurderij liggen).
 

Restjes-Tortilla

Met een groentetortilla kan je van jouw groenterestjes een smakelijke maaltijd neerzetten in luttele minuten! Paprika’s , uien, tomaten, courgettes en een paar aardappelen – bak alles in een pan en giet er wat ei over. In een mum van tijd heb je uit je groenteschroot een smakelijke tapasvariant getoverd. Er zijn geen grenzen aan je creativiteit. Je kunt alle groenten gebruiken die je in de koelkast hebt.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • Groenteresten
  • 8 eieren
  • 2 aardappelen
  • 1 ui
  • Olijfolie
  • Zout en peper

Hoe maak je het:

  1. Schil de aardappelen, groenten en ui.
  2. Snijd de aardappelen in stukjes en de groenten en ui in dunne reepjes.
  3. Bak de aardappelen en groenten in een pan met olijfolie gedurende vijftien tot twintig minuten. (De kooktijd kan variëren naar gelang van de gebruikte groenten en moet indien nodig worden aangepast).
  4. Schep de eieren in een kom, voeg zout en peper toe, klop alles goed door elkaar en giet het in de pan.
  5. Laat het ei in de pan opstijven. Wanneer de onderkant stevig is, kan de tortilla met behulp van een bord worden omgedraaid en vanaf de andere kant worden gekookt.

Een tortilla smaakt lekker warm of koud als avondmaaltijd, maar is ook lekker als klein voorgerecht.
 

Groentencrumble met kaaskorst

Laat het uiterlijk van jouw groenten al te wensen over? Dan is een groente crumble precies wat je nodig hebt! Het lijkt bijna precies op de dessertversie, alleen wordt bij de bereiding (lokale) harde kaas gebruikt in plaats van suiker. Heerlijke combinaties zijn bijvoorbeeld een butternut-hazelnoot crumble, een courgette-geitenkaas crumble of een tomaat-kruiden crumble.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • Groenterestjes
  • 100 g boter
  • 75 g bloem
  • 50 g regionale harde kaas (of parmezaan)
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • zout, peper

Hoe maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Kook de groenten kort in water of fruit ze in een pan met wat ui en knoflook en breng op smaak (bijv. kerriepoeder of Italiaanse kruiden).
  3. Meng voor het kruimelmengsel de blokjes boter, de bloem en de kaas met de hand en breng op smaak met zout en peper.
  4. Leg de gekookte groenten in een ovenschaal en bestrooi met het kruimelmengsel.
  5. Zet het geheel in de oven en bak het ongeveer 20 minuten. Wanneer de crumble goudbruin is, is deze klaar.

 

Vergeten-Groenten-Wok

Een eenvoudig recept dat smaak krijgt door gember, knoflook en sojasaus. Het werkt in elk seizoen, met zowel winter- als zomergroenten: broccoli, champignons, wortels, prei, spinazie, paprika, courgettes – alles wordt in een hete wokpan gedaan en onder hoog vuur weer tot leven gewekt.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • Groenterestjes
  • 250 g Aziatische noedels
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui of sjalot
  • Verse gember
  • Sojasaus

Hoe maak je het:

  1. Schil de groenten en de ui en snijd ze in dunne reepjes. Pel en hak het teentje knoflook en de verse gember.
  2. Fruit de knoflook en gember in olijfolie in een wok, voeg de groenten en ui toe.
  3. Kook de Aziatische noedels in een aparte pan volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  4. Als de groenten gaar zijn, kunnen de uitgelekte noedels in de wok worden gedaan.
  5. Breng op smaak met sojasaus, voeg een beetje peper toe, schep goed om en je bent klaar!

Zo, nooit meer groentjes weggooien! Heb je zelf nog een receptje? Laat het weten in de commentaren. 

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

Wannes

Wannes is de communicatie-en marketingverantwoordelijke van Boeren & Buren.

Comments

  1. Dominique Vanwelkenhuyzen

    Overschotten van groenten & eventueel van kip of overrijpe kaas verwerk ik meestal in een pizza of een quiche:
    1. kruimeldeeg in een taartvorm leggen; eventueel bestrijken met pesto, mosterd of dergelijke;
    2. zo nodig de stukjes groenten & kip stoven, de kaas in de oven laten smelten;
    3. het deeg ermee vullen; het geheel kruiden;
    4. vier eieren kloppen en erover gieten; eventueel geraspte kaas toevoegen;
    5. dertig à veertig minuten in de oven (180-200°), tot een vork er makkelijk in & uit geraakt !
    Smakelijk !!!

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *