Soep van radijs-loof

Mag ik even met de deur in huis vallen? Wist je dat we allemaal samen zo’n 33% van het geproduceerde voedsel gewoon weggooien! In Vlaanderen betekent dat zo’n 2.000.000 ton voedsel per jaar! Da’s gigantisch, niet!  En vooraleer we allemaal met de grote vinger richting industrie en productie wijzen, het overgrote gedeelte daarvan wordt weggesmeten bij de gezinnen thuis.

Gemiddeld zo’n 18 à 26 kilogram voedsel per consument per jaar. En de helft daarvan zijn groenten en fruit. Onder de vorm van groente-afval voor een stuk,  maar vaak doordat je te veel eten koopt in de winkel, meer dan dat je in een bepaalde periode op kan.

Wat kan je er nu aan doen? Er zijn tal van mogelijkheden, eentje is door steeds je boodschappen te doen met een boodschappenlijstje. Zo koop je steevast exact wat je nodighebt voor wanneer.

Een ander is om je groente en fruit zelf eens goed onder de loep te nemen. Zo kan je bijvoorbeeld vaak lekkere gelei maken van fruitschillen of ook soep van groenteschillen. Niet zo raar hoor, want hoe maak je nu weer de lekkerste fond ?

Ikzelf experimenteer nogal graag in de keuken en eigenlijk hebben we het allemaal wat verleerd. Koken met alles wat de natuur ons biedt. Zo maakte ik onlangs een soep met het groen van radijzen. Ja echt, met wat iedereen in de vuilbak gooit. Verrassend lekker wel !

 

Soep van radijs-loof.

Wat heb je nodig ?

  • 4 verse bussels radijzen
  • 1 koolrabi
  • 2 teentjes look
  • Peterselie, peper & zout

Werkwijze

Snij de radijzen van het groen. Leg de radijzen even aan de kant, die eet je later wel bij een slaatje of bij je aperitief vanavond. Pel de look. Zet een grote pot op het vuur met wat olie of boter en laat de look eventjes bruinen. Doe er daarna het groene loof van de radijzen bij en overgiet met 1 liter water. Kruidt het geheel met peper en zout.

Wees matig met je peper, want net zoals radijzen, heeft radijs-loof een nogal pittige smaak. Snij de koolrabi in grote stukken en voeg ze toe aan het water.

Laat de soep koken tot alle groenten gaar zijn. Voeg er nog enkele stengels peterselie aan toe en laat nog 1 minuutje verder koken.

Mix het geheel tot je een gladde soep hebt en breng nog wat verder op smaak met peper en zout, indien nodig.  Ik hou van een lekker bord dikke en stevige soep. Maar is de soep wat te dik naar jouw zin, voeg er dan nog wat extra water bij.

Versier je soepbord met enkele flinterdunne sneetjes radijs en verse peterselie en eenvleugje koolzaadolie. Super lekker en super gezond !

Foto door Evelyne van foodandme.be

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

evelyne

Evelyne is een foodie in hart en nieren met een passie voor eerlijk en lokaal, voor ambacht en homemade. Zij ontwikkelt recepten voor mensen met voedingsintoleranties en allergieën.Je kan haar recepten volgen op haar Facebook en Instagram account; @foodandme.be. Ben je eerder fan van haar professioneel werk als communicatie specialist of fotograaf, dan volg je haar op haar website www.foodandme.be of haar Linkedin pagina. http://www.foodandme.be

Comments

  1. christiane

    beste,

    kook je op gas of inductie ?
    groeten
    Christiane

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *