Zelfgemaakte ice tea voor deze zomerse dagen

Vergeet Iced-Coffee, Iced Tea is momenteel dé trend van de zomer. Maar welke combinaties werken het best en hoe ga je zelf aan de slag?

Een verfrissend glas is precies wat je nodigt hebt deze zomerdagen. Bovendien heb je eindeloos veel recepten om eens uit te proberen. Laten we beginnen.

Koude thee en Iced Tea: what’s in a name?

Thee-aficionados zullen je zeggen dat koude thee dé way-to-go is. We hebben het geprobeerd en we kunnen er ons ergens wel in vinden.

Koude thee maken door kokend water over de theeblaadjes te gieten en het laten afkoelen is goed als je kruiden of fruit thee maakt. Maar veel meer kan je er niet mee doen. Bovendien loop je het risico op een bittere smaak met veel tannine als je de blaadjes te lang in het water laat.

Als je ice-tea met koud water begint te maken heb je veel minder tannine en heb je vaak ook een meer verfrissende smaak. Daarbovenop kan je ‘s ochtends je brouwsel beginnen en eenmaal je terug thuis ben is je ice-tea zo goed als klaar.

Basis recept

Vul een fles met koud gefilterd water en voeg er een theezakje aan toe. Blaadjes gaan ietwat moeilijker als je ze langer wilt laten liggen. Zet je fles in de koelkast, laat het zakje 6 tot 8 uur inwerken, filter vervolgens je brouwsel en hupsakee, klaar is kees.

Eerste stap: kies je thee

Je kan dus voor theezakjes gaan en deze werken uitstekend als je kruiden – of fruit thee wilt maken. Vooral de piramidevormige theezakjes werken goed. Je kan ook gewoon voor losse blaadjes gaan en experimenteren met de hoeveelheid en de intensiteit van je thee. Als je kwaliteitsvolle blaadjes hebt kan je ze vaak ook hergebruiken. Als je eerste kan thee op is, giet je gewoon terug koud water bij, zet je de kan terug in de koelkast en heb je vervolgens een nieuwe reserve ijsthee. De smaak zal iets zachter zijn maar nog steeds goed!

Over smaken

Populaire smaken voor thee zijn witte thee’s (ze bevatten zelfs meer antioxidanten als je er ijsthee van maakt), Japanse thee zoals groene matcha, Jasmijn en Rooibos thee.

Als je voor kruiden en- fruit thee gaat heb je oneindig veel keus. Je kan vasthouden aan de klassiekers zoals kamille, pepermunt, hibiscus, citroengras of framboos. Of je kan voor rabarber, gember, drop, zwarte bes of amandelbloesem gaan. Voor het slapen gaan werken lavendel en kamille uiteraard goed, ideaal bij warme nachten.

Stap twee: de kunst van het water toevoegen

De hoeveelheid water dat je nodig hebt hangt af van de blaadjes die je gebruikt. Je hebt ongeveer een koffielepel blaadjes nodig per tasje. Groene thee is vaak al sterk van smaakt, dus ook hier hangt de hoeveelheid wat af. Als je zakjes gebruikt heb je er ongeveer vier nodig voor één liter. Wil je een zachtere smaak, gebruik je minder zakjes.

Stap drie: de koelkast in

Je laat je brouwsel zes, idealiter acht uren, in de koelkast. Doe je dit voor het slapen gaan, dan kan je ‘s ochtends een verkwikkend glas drinken voor je naar het werk gaat.

Stap vier: extra’s

We hadden het al over oneindig veel combinaties, maar wat dacht je van een Earl Grey met sneetjes clementines? Of pepermunt thee met ijsblokjes en aardbeien? In een citroen ijsthee kan je wat gember doen, komkommer in een groene thee en besjes maken een framboos of rozenthee helemaal af! Je kan ook wat watermeloen mixen in een witte thee of gin voor een verfrissend gin en tonic… maar dat zou ons al bij een andere blogpost brengen.

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

Wannes

Wannes is de communicatie-en marketingverantwoordelijke van Boeren & Buren.

Comments

  1. reinhilde bral

    ga ik zeker proberen met groene thee – ziet er een correcte behandeling uit – merciekes !

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *