Seizoensgroenten troef!

Bijna Kerst!

Geniet je ook zo van deze uitermate sfeervolle periode met fonkelende lichtjes, glinsterende kerstballen, rijkelijk versierde kerstbomen en een overdaad aan cadeaus. Voor de bomma, de mama, de peter, je lief, je broer of zus en voor alle goede doelen die dit land rijk is.

Met Kerst hoort ook een royaal gevulde tafel boordevol lekkers. Maar, ho ho ho! Telkens weer staat mijn klein hartje stil als ik kerstmenu’s zie verschijnen met asperges of aardbeien.

Terwijl de winkelrekken zich vullen met frambozen of de meest tropische voedingsmiddelen, vraag ik me af wat er nu mis is met onze winterse seizoensproducten. We eten allemaal graag lokaal, dragen ons steentje bij aan moeder natuur, maar eens het Kerst is, worden die waarden nogal makkelijk overboord gegooid, vind ik. En da’s jammer.

Laten we daarom, van deze Kerst, een ode maken aan onze sublieme seizoensproducten met dit heerlijk en super eenvoudig groenten-torentje. Ideaal voor bij je vlees of vis. Nog een kroketje erbij. Mmmmmm…

Krokant torentje van raap en peterseliewortel

Wat heb je nodig ?

Voor 4 personen

  • 2 à 3 rapen
  • 1 peterselie wortel, liefst een mooie dikke
  • 2 sneden rauwe ham
  • Oude harde geitenkaas, dun gesneden
  • enkele blaadjes salie
  • een handvol geroosterde pompoenpitten
  • olie
  • Peper en zout

Werkwijze

Schil de rapen en de peterseliewortel en snij ze flinterdun in schijfjes. Een mandoline werkt het makkelijkst hiervoor, maar als je wat handig bent is een goed mes ook prima.

Maak torentjes van schijfjes raap, peterseliewortel, rauwe ham en geitenkaas. Kruid af en toe eens af met versgemalen peper en zout en overgiet je torentje ook af en toe met wat olie.

Boven iedere snede ham, leg je een blaadje verse salie.

Boven iedere schijf peterseliewortel strooi je wat versgemalen pompoenpitten.

Helemaal bovenaan werk je je torentje af met geitenkaas, peper en zout en bestrooi het rijkelijk met pompoenpitten. Een laatste blaadje salie dient als mooie afsluiter.

Doe weinig olie in een platte ovenschaal en plaats de torentjes in de schaal. Bak je kunstwerkjes af op 180°C gedurende zo’n 25 à 30 minuten afhankelijk van de hoogte van je torentje. De laatste 2 minuutjes zet je je oven op grill, zodat de kaas mooi korst.

Een super eenvoudig en heel lekker receptje, dat je bovendien ook nog eens daags ervoor kan bereiden. Enkel het afbakken doe je à la minute.

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

evelyne

Evelyne is een foodie in hart en nieren met een passie voor eerlijk en lokaal, voor ambacht en homemade. Zij ontwikkelt recepten voor mensen met voedingsintoleranties en allergieën.Je kan haar recepten volgen op haar Facebook en Instagram account; @foodandme.be. Ben je eerder fan van haar professioneel werk als communicatie specialist of fotograaf, dan volg je haar op haar website www.foodandme.be of haar Linkedin pagina. http://www.foodandme.be

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *