Oost-Vlaamse quinoa salade met appel en snijbiet

Vers geoogst

Wat was ik blij toen ik onlangs mijn pakketje ging afhalen bij de lokale buurderij! Ik had snijbieten besteld en mijn god wat waren ze mooi en kleurrijk en fris en groot. Superlatieven alom voor deze groenten die te vaak vergeten worden naar mijn zin.

Roos, oranje, geel en wit omringd met prachtige groene blaren, van dergelijke zomerse kleuren word ik instant vrolijk.

Ideaal voor bij een salade met appel!  Zeker nu ze vers geoogst zijn. Appels behoren echt wel tot mijn favoriete fruit. Super handig want altijd beetklaar, ideaal voor onderweg, lekker sappig en beschikbaar in een waaier aan smaken en texturen. Zoals die heerlijke zoetzure Jonagold boordevol aroma.

Warm, koud, gebakken, gestoofd, geraspt, geperst of tot moes herleid. Er zijn maar weinig fruitsoorten die we zo veelzijdig gebruiken en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Een kleine ode aan de appel, combineer die met Oost-Vlaamse quinoa en je verkrijgt een lokale topper!

Oost-Vlaamse quinoa salade met appel en snijbiet

Wat heb je nodig ?

Voor 4 personen

  • 250 gram droge quinoa
  • 3 stengels snijbiet
  • 2 appels
  • 300 gram lamsgehakt
  • 200 ml geitenyoghurt
  • 2 soeplepels honing
  • Peper en zout
  • koolzaadolie

Werkwijze

Spoel de snijbiet en snij de stengels in stukjes van 1 à 1,5 cm. Laat ze 3 minuten beetgaar worden in een grote kom gezouten water. Spoel de quinoa en kook die gaar in hetzelfde water. Hierdoor neemt de quinoa de smaak van de snijbiet op. Hou de bladeren nog eventjes opzij.  

Breng je lamsgehakt op smaak met peper en zout. Versnipper een blad snijbiet en meng het bij het lamsgehakt. Draai je gehakt tot kleine bolletjes en bak ze in een pan tot ze heerlijk goudbruin zijn.

Versnipper een ander snijbietblad en meng die met de geitenyoghurt. Breng op smaak met peper en zout en 1 soeplepel koolzaadolie.

Spoel je appel, verwijder het klokhuis en snij die in dikkere parten. Stoof de appelparten in een pan met honing. Laat de buitenkanten wat karamelliseren, maar blijf er wel goed bij zodat de partjes niet zwart worden.

Van het derde snijbietblad maak je een soort pesto. Maal die fijn met 1 soeplepel olie.

Neem je lauwe quinoa en meng met de snijbiet stukjes, de warme lamsgehakt balletjes, de warme stukjes appel en de pesto. Dien op en overgiet met de geitenyoghurt saus. Super lekker, super gezond en super lokaal.  

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

evelyne

Evelyne is een foodie in hart en nieren met een passie voor eerlijk en lokaal, voor ambacht en homemade. Zij ontwikkelt recepten voor mensen met voedingsintoleranties en allergieën.Je kan haar recepten volgen op haar Facebook en Instagram account; @foodandme.be. Ben je eerder fan van haar professioneel werk als communicatie specialist of fotograaf, dan volg je haar op haar website www.foodandme.be of haar Linkedin pagina. http://www.foodandme.be

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *