Praat met m’n buik, m’n hoofd is ziek

We weten het nu wel zeker, goed eten is niet alleen goed voor ons fysiek lichaam maar ook voor ons hoofd. Beter eten, beter denken?

In 2012 beslist het Pentagon om in hun strijd tegen depressies bij militairen, hun menu’s aan te passen. Zo zorgden ze ervoor dat de militairen meer Omega 3 binnenkregen, wat goed is voor de hersenen. In Australië en Groot-Brittannië zijn er psychologen die hun consultaties beginnen met het overlopen van de eetpatronen van hun patiënten. De laatste decennia bewijzen wetenschappers dan ook dat een gezond eetpatroon voor een goede mentale gezondheid zorgt.

Een Europees onderzoeksprogramma, MoodFood (what’s in a name) verzamelde en analyseerde dan ook tal van onderzoeken waaruit wel degelijk bleek dat mensen met een evenwichtig dieet minder met depressies te kampen hadden. Daarnaast bleek dat mensen die veel trans- en verzadigde vetten consumeren – die je vaak in voorgemaakte maaltijden vindt of in sterk bewerkt voedsel – vaker kopzorgen hadden. Maar niets is zwart-wit natuurlijk en zo kunnen psychologische klachten natuurlijk ook je eetgewoonten beïnvloeden.

Onze darmen, onze artsen

Om jullie te laten kennismaken met de basisprincipes van de relatie tussen ons bord en ons hoofd raden we jullie het werk van de Duitse arts Giulia Enders aan. In haar bestseller: De mooie voedselmachine beschrijft ze de wisselwerking tussen onze buik en ons hoofd. Zo vertelt ze over de ongekende krachten van onze darmen en hoe deze invloed kunnen hebben op hoe we ons voelen en zelfs hoe en welke beslissingen we nemen. Gelukkig geeft zij ook toe aan guilty pleasures, want die hebben we allemaal wel eens verdiend.

Een lekkere hamburger met frietjes mogen we natuurlijk nog eten, zolang we een evenwichtig dieet behouden die ons dit permitteert. Maar, zegt Giulia, die hamburger mogen we niet eten omdat we geen tijd hebben of als we gestresseerd zijn of in de zetel hangen. Maaltijden moeten volgens haar periodes van rust zijn. En als we dan toch een hamburger met frietjes craven, waarom afhalen als je’m zelf ook klaar kan maken?

Wanneer fastfood onze aandacht afleidt

In Zürich en Lausanne hebben onderzoekers adolescente muizen, een levensperiode waarin ze hun prefrontale cortex ontwikkelen, overmatig gevoed met verzadigde vetten. Al gauw ondervonden de muizen cognitieve moeilijkheden. De onderzoekers vrezen dat deze lijn doorgetrokken kan worden naar de mens en dat overmatige consumptie van fastfood een negatieve impact kan hebben op ons geheugen, onze aandacht en onze emoties. Zo toonden onderzoekers in Bordeaux in 2015 aan dat volwassen ratten die ongezond aten een gezwollen hippocampus ontwikkelden, het orgaan dat instaat voor het geheugen.

Diezelfde onderzoekers bestuderen momenteel de hippocampus van 250 zestigplussers en vonden dat diegenen met een ongezond eetpatronen een kleinere hippocampus hebben.

Vetten en suiker kunnen je organisme ook proteïnen laten aanmaken zoals cytokinen die gelieerd zijn aan depressies. Zo zegt de onderzoeker Florian Ferreri:

“transvetzuren verstevigen het membraan van neuronen en verstoren de celcommunicatie en daarmee de hersenfunctie”.

Tot dusver de wetenschap, maar hoe doorbreken we die vicieuze cirkel tussen ons hoofd en onze buik? Sommige onderzoekers geloven dat een spelletje Tetris ons kan helpen, en andere marketing specialisten zullen ons dan weer met slogans rond de oren vliegen. Maar wij, wij gaan graag het debat aan en ondertussen genieten we van goed eten van bij ons!

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

Wannes

Wannes is de communicatie-en marketingverantwoordelijke van Boeren & Buren.

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *