Helden van hier: De Seizoensschuur

Het is nog zeer vroeg wanneer ik de oprit oprij. 7 uur en toch zijn ze hier al twee uur wakker. Vroeg uit de veren, is er een understatement.

Enkele helpers vertrekken richting aardbeienveld. Jeroen voedert in het gezelschap van zijn twee honden, de schapen. Het geblaat is oorverdovend luid voor en opmerkelijk stil nadat hun voeder gevuld werden. Hier en daar springt een lammetje in de voederbak. Slim zijn als je niet groot bent.

Jeroen en Delfien zijn de tweede drijvende krachten achter De Seizoensschuur in Serskamp. 7 Jaar geleden begonnen ze aan dit avontuur. Vanaf het begin trokken ze de kaart van korte keten, duurzaamheid en seizoensgebonden kweken. Niet evident in de toenmalige tijden van industrialisatie en monocultuur.

Ze kiezen ervoor om in te zetten op diverse teelten: aardbeien en asperges, maar ook lamsvlees. Ondertussen hebben ze ook vlees van een aantal varkens en kippen die vrij buiten lopen. Geen gescharrel in overvolle stallen of amper bewegingsvrijheid in metalen kooien. De dieren worden bovendien geslacht in een klein familiaal slachthuis in Kluisbergen. Zo hebben de dieren veel minder stress. Respect voor de dieren en het product, daar draait het om.

Ondertussen zijn de werken gestart voor een versnijdingsatelier. Slachten zal nog steeds gebeuren in hetzelfde slachthuis, maar de versnijding gebeurt op de boerderij. In het achterhoofd houdende dat ze ook de voeding van de beesten zelf telen weet je dus de cirkel rond is. Van voeder telen over dieren grootbrengen, versnijden en verkopen, het gebeurt allemaal op de boerderij.

In een hoevewinkel verkopen ze hun vlees, alsook groenten. Hiermee gaan ze ook langs enkele Buurderijen. Korte keten pur sang. Evident is het echter niet. Gemakkelijk evenmin. Enkele weken geleden vernielde het stormweer al hun tunnelserres. Er was voor duizenden euro’s schade. Met de hulp van enkele vrienden werden de serres heropgebouwd en kon de aardbeienoogst gevrijwaard blijven. Een titanenwerk van onschatbare waarde.

Door de variatie in hun producten verlagen ze de kans op grote verliezen. Hadden ze enkel aardbeien, dan is het risico veel groter op een mislukte oogst. Omdat ze zowel aardbeien, asperges, schapen als diverse andere groenten telen, hebben ze een ruim aanbod.

Jeroen en Delfien zijn boeren in hart en nieren met ontzettend veel liefde voor de stiel. Korte keten, dat is waar ze voor staan. 

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

pieterdeclercq

Hot Cuisine de Pierre is Pieter Declercq. Pieter krijgt verjaardagskaartjes op 9 februari. Pieter dient ML en IR. Pieter week uit van West-Vlaanderen naar Gent, strandde in Diest om weldra naar – jawel – Loksbergen te verhuizen. Pieter houdt zich professioneel bezig als content coördinator van VTM Koken http://hcdpierre.com/

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *