Helden van hier: ’t Stappeshof

Het is maandagmorgen, wanneer ik voorbij een hoeve met op straat een resem geparkeerde auto’s rij. Het blijkt ’t Stappeshof te zijn. Verschillende ouders zetten er hun kleuter af voor één van de boerderijkampen.

’t Stappeshof is een gemengd landbouwbedrijf met akkerbouw, kippen en koeien. Sinds een aantal jaren is het ook een kijkboerderij. Kinderen krijgen de kans op kamp of boerderijklas te komen. Naast kampen voor kinderen, is het tevens een zorgboerderij.

Verschillende dagen in de week komt er namelijk iemand met een beperking helpen met het voederen, proper maken van de stallen, etc. Riet, de boerin, is ergotherapeute van opleiding. Vandaar dit mooie initiatief.

Ook vandaag komt iemand helpen. Na een fikse boterham om de dag te starten, worden de koeien gevoederd, krijgen ze vers stro en worden stallen van de kalfjes proper gemaakt.

Dochter Lisa zette haar schouders onder de hoevewinkel. Tijdens haar opleiding koos ze daarom bewust voor voedingsgerichte vakken. Nu houdt ze zich onder andere bezig met het maken van heerlijke hoeveproducten zoals plattekaas, ijs, boter, etc. Terwijl ze yoghurt mengt, is ze duidelijk:

“Dit is wat ze wil. Terug contact hebben met de klanten. Hen het respect voor het product en de landbouwer bijbrengen. Korte keten.”

Daarom gaat ze ook langs bij een aantal Buurderijen waaronder Opwijk, Strombeek en Londerzeel. Verder kan er gekocht worden op de hoeve zelf of op een aantal boerenmarkten in de streek. In de zomer blijkt vooral het zelfgedraaid ijs een succes. Het wordt geserveerd vanuit een heerlijke retrocrèmekar.

In ’t Stappeshof combineren ze duidelijk de kracht van korte keten met het maatschappelijk verantwoorde van een zorg- en kijkboerderij. Goeie lokale ambachtelijke producten, duurzame landbouw en het zorgaspect zijn de drie belangrijke pijlers, waarop deze boerderij rust. Samen met een hechte familie.

Een mooi initiatief. Dat zeker. Chapeau.

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

pieterdeclercq

Hot Cuisine de Pierre is Pieter Declercq. Pieter krijgt verjaardagskaartjes op 9 februari. Pieter dient ML en IR. Pieter week uit van West-Vlaanderen naar Gent, strandde in Diest om weldra naar – jawel – Loksbergen te verhuizen. Pieter houdt zich professioneel bezig als content coördinator van VTM Koken http://hcdpierre.com/

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *