De asperge, sierlijk van kop tot stengel

De gracieuze asperge: een van onze meest favoriete lentegroentes. Zet die heerlijk zoete smaak in de schijnwerpers.

Ben je ook zo wild van de aspergesmaak? Eet ze dan best zo snel mogelijk op! Zo geniet je het meest van hun elegante textuur, sappige smaak en vitamines C, B1 en B2. Wil je ze toch bewaren? Plaats hen recht in de koelkast en wikkel ze in een vochtig doekje (zo voorkom je de vezelige structuur).

Wanneer schillen?

Even een beginnerslesje. Witte en paarse asperges moet je zoveel mogelijk schillen. Je wilt het gezicht van je gasten niet zien wanneer ze de ene na de andere draad uit hun mond vissen. Snij daarom eerst de stam van de stengel en leg deze vervolgens plat op een plank, zo heb je het minst kans op breuken.

En de groene asperges dan?

Groene asperges groeien in tegenstelling tot de witte asperges boven de grond. Doordat ze langer aan de wortel van de plant blijven, bevatten ze meer vitamines en mineralen. Hierdoor is ook de schil veel zachter en hoeft schillen in veel gevallen niet. Wil je toch op zeker spelen, dan raden we aan om enkel het onderste stuk te schillen.

Koken onder hoog toezicht

Keizer Augustus zei het al enkele millennia geleden: “ocius quam asperges coquantur”. Hij wilde – vrij vertaald – iets “sneller dan een asperge kan gekookt worden”. Niet te lang in de kookpot dompelen is hier dus de boodschap. 3 tot 4 minuten is voor witte asperges zelfs soms al genoeg. Zorg hier dat de aspergepunten niet tegen de rand van de pan worden gedrukt. Heb je het liever wat minder knapperig en wil je het witte goud op je tong laten smelten? Laat ze dan nog 15 tot 20 minuten met gesloten deksel staan. Je weet dat ze gaar zijn als je het onderste stuk tussen duim en wijsvinger kan indrukken zonder dat het afbreekt.

De kunst van het koken

De beste producten maak je vaak het lekkerst klaar op simpelste wijze. Zo geniet je het meest van de pure smaak. Besprenkel je asperge met wat olijfolie, fleur de sel en witte peper. Verse kruiden in huis? Experimenteer dan zeker ook eens met dragon, koriander of bieslook.

De grote klassiekers

Groene asperges passen perfect in omelet en risotto of gebakken in de wok (met bijvoorbeeld pasta).

Witte asperges zijn dan weer heerlijk overgoten met hollandaisesaus of mousseline. Maar het liefst hebben we ze toch ‘à la flamande’ met een rijkelijke botersaus. Verder vinden we vaak witte asperges in een romige soep of gewikkeld in gerookte ham.

Knapperig rauw

Probeer het eens in een slaatje of uit het vuistje, je zal versteld staan van de rijke smaak. Nu verlies je trouwens geen enkele voedingsstof.

Kleine witte brunoise:

Verwijder de stam van twee witte asperges en schil ze. Snijd ze in de lengte in 4 stukken en vervolgens in kleine blokjes. Zo krijg je een brunoise. Kruid het met een druppeltje olijfolie, wat citroen- of sinaasappelschil, een beetje fleur de sel en versgemalen peper.

En erna?

Goddelijk als topping op een groene soep of toast met verse geitenkaas. Wees creatief en strooi het eens op een pizza of in een slaatje.

Wij kregen alvast zin om een bussel asperges te bestellen bij onze Buurderij. Heb je zelf nog originele ideetjes om te koken met asperges? Laat het ons weten in de reacties.

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

Wannes

Wannes is de communicatie-en marketingverantwoordelijke van Boeren & Buren.

Comments

  1. Hieronder ons wekelijks lievelingsgericht tijdens het aspergeseizoen.
    Ik gaar witte asperges in zoutwater, giet af en stoof ze gebruind in boter. Serveren met veel peterselie bij zalm die in de pan in olieolie is gebakken.
    In 25 minuten klaar, daar 25 minuten lekker smullen.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *