Van de boom in het glas: kwaliteitsfruit van den Boogerd

Tijdens deze zomerperiode gaan we langs bij enkele gemotiveerde Producenten uit ons netwerk. Deze keer is het Limburgse hoogstamfruitbedrijf den Boogerd aan de beurt.

 

Den Boogerd baat sinds 2008 authentieke hoogstamboomgaarden uit in Zelem. En die bomen produceren heerlijk fruit! Wat voor uitbater Jan Gelders begon als een hobby, groeide uit tot een uniek landbouwbedrijf, gespecialiseerd in biologische teelt van appel, peer, pruim, kers, walnoot, kweepeer en meer. Bij Den Boogerd kan je bovendien terecht voor heerlijk appelsap, gelei, stroop, walnotenolie en zelfs schapenvlees.

Jan en zijn gezin zetten volop in op bio, lokale samenwerkingen en duurzame agro-ecologie. Onder andere via Boeren & Buren brengen ze al dit lekkers rechtstreeks aan de man. Klaar voor een inspirerend verhaal van boom tot glas?

 

Meer dan sap alleen

Jan sloot zo’n 10 jaar geleden zijn militaire carrière af. Erna legde hij zich toe op een bijzondere hobby: appelsap maken van eigen kweek. En dat sap scoorde goed bij vrienden en kennissen. “Toen ik in 2008 een boomgaard van 6ha in de schoot geworpen kreeg, greep ik mijn kans.” Een goede gok, want op vraag van klanten deinde het assortiment steeds verder uit. Vandaag verkoopt den Boogerd sap, stroop, walnotenolie en lamsvlees. Bio én lokaal geproduceerd.

Jan Gelders en Nia Ponsaerts baten samen met hun zoon Maarten het hoogstamfruitbedrijf van 30 ha uit.

 

De toekomst is bio

Al het fruit van Jans hoogstamboomgaard rijpt op een biologisch verantwoorde manier. Wat dat concreet betekent? Gediversifieerde bioteelt en alternatieve onderhoudstechnieken, waardoor het fruit geen chemische behandeling nodig heeft.

Den Boogerd is gespecialiseerd in het onderhouden en aanplanten van bio-boomgaarden.

Om het gras van de boomgaard in toom te houden, laten we er schapen grazen. Onze natuurlijke insectenbestrijders zijn de vogels die zich nestelen in de nestkastjes verspreid over het terrein. Voor de bestuiving rekenen we op de bijen en hommels.”

Jan laat er geen twijfel over bestaan: “De toekomst is bio en agro-ecologie, daar ben ik van overtuigd.” Maar hoe pakt hij het aan onder de druk van de massalandbouw? “Het is belangrijk dat producenten zoals wij kleinschaliger en divers werken. Zo kan je steeds terugvallen op andere producten bij een slechte oogst.”

 

Puur natuur in alle formaten

En reken maar dat je bij den Boogerd een divers aanbod vindt. Vijftien verschillende appelsappen, zeven soorten stroop, verschillende soorten gelei, walnotenolie en lamsvlees. Voor de productie ervan werkt Den Boogerd samen met lokale producenten en sociale tewerkstellingsinitiatieven. Jan kent elke schakel in de keten door en door.

• Het bio-appelsap komt in maar liefst 15 varianten: van appel-vlierbloesem tot appel-kweepeer-mispel of appel-vlierbes. Er zijn ook combinaties met framboos, zwarte bes, rode vruchten en combinaties van verschillende appelsoorten.

• In de stroomstroopfabriek van Borgloon maken de gebroeders Bleus 7 heerlijke soorten stroop met het fruit van den Boogerd. Gemaakt van pruimen, appel, kweeperen of appel-bieten en zonder toevoegde suiker. “Ons zongerijpt fruit en het vakmanschap van de gebroeders Bleus zijn de belangrijkste ingrediënten.”

• Ook de gelei, bereid in Den Diepen Boomgaard uit Grimbergen, komt in bijzondere smaken. appelgelei met rozemarijn of appel-rodevruchtengelei met amaretto passeerden al de revue. Volgens Jan is de gelei niet alleen seizoensgebonden, maar ook ‘goestinggebonden’.

• Voor de walnotenolie gebruikt den Boogerd inlandse noten van goede kwaliteit. “Mensen uit sociale werkplaatsen kraken de schelpen en sorteren het vruchtvlees. Fred en Sonya van Vigor persen het vruchtvlees en gieten de gefilterde olie in flesjes.” En de schalen? Die belanden op de composthoop of tussen de kolen van een bio-barbecue!

• Misschien wat atypisch voor een hoogstamboomgaard, maar den Boogerd verkoopt ook biolamsvlees. De kudde schapen die de boomgaarden onderhouden bestaat uit verschillende robuuste rassen. “Ze eten enkel voedsel van ons terrein, aangevuld met wat gerst en biet. En die pure voeding zorgt voor heerlijk vlees.”

Den Boogerd produceert bio-fruit dat heerlijk smaakt op zichzelf, maar ook in gelei, stroop of sap.

 

Een bedrijf van mensen

Jan en Nia blijven de drijvende spil zijn achter den Boogerd. Maar ook zoon Maarten, met een achtergrond als bioloog, is intussen specialist in de aanleg en het onderhoud van de boomgaarden. In het kader van een Zorgboerderij-overeenkomst via Steunpunt Groene Zorg steekt hulpboer Christof ook de handen uit de mouwen. “Als je de hele dag bezig bent in de boomgaard, is het fijn om af en toe wat gezelschap te hebben,” lacht Jan.

Maar den Boogerd gaat verder dan enkel fruit produceren. “Je kan ook beroep doen op ons voor het aanplanten, onderhouden en snoeien van een eigen boomgaard. Af en toe geven we ook lessen.”

 

Rechtstreeks naar de klant

Den Boogerd startte op in 2008. Zo’n 4 jaar later brak het succes van de Korte Keten echt door.  “Toen zagen we echt de interesse in onze producten stijgen.” Toch kwam niet iedereen van in het begin vanzelf aankloppen. “Vaak wisten dorpsbewoners niet eens dat dit onze boomgaarden waren,” vertelt Jan.  “Contacten opbouwen kost tijd. Zeker als je afgelegen woont, kan je er niet op rekenen dat mensen je vinden. Gelukkig kon ik voor het pr-aspect rekenen op de hulp van mijn vrouw.

Jan merkt op ook dat veel producenten aanvankelijk moeilijk de weg vonden naar organisaties als Boeren & Buren. “Maar zo bereik je een veel breder publiek. Vandaag komen wij zelfs vaak rechtstreeks naar de klanten. Door te verdelen via de Buurderijen, via de veiling of door te leveren aan natuurwinkels, restaurants, lokale handelaars en B&B’s.

Lokaal en biologisch, maar ook via duurzame samenwerkingen. Volgens Jan en Nia ligt de toekomst in biologische landbouw en agro-ecologie.

 

Diep geworteld, maar blijven groeien

De coronacrisis liet zich ook voelen bij den Boogerd. Mensen ruilden tijdens het begin van de lockdown de supermarkt in voor een bezoek aan buurtwinkels en Buurderijen. “We merkten dat de verkoop via Boeren & Buren bijna verdriedubbelde. Waarschijnlijk zal dit succes wel snel bekoelen, maar hopelijk houden we er ook een aantal vaste klanten aan over.”

Of het diverse assortiment van den Boogerd in de toekomst nog zal uitbreiden? “Laat ons de kat nog wat uit de boom kijken,” lacht Jan. Tijd om erover na te denken hebben ze nog genoeg, wantde  opvolging is alvast verzekerd. “Mijn zoon Maarten zal de zaak waarschijnlijk overnemen. Wie weet hoe de toekomst eruit zal zien. We proberen mee te groeien met de markt, maar blijven vooral ons eigen ding doen.”

Is dit een verhaal dat naar meer smaakt? Neem dan een kijkje op de website van den Boogerd of op hun facebookpagina!

 

Dit interview vond plaats in het kader van de campagne #dagboer/#jourfermier. Met deze campagne zet Eatmosphere seizoensboeren die investeren in een agro-ecologische aanpak* op de voorgrond. Dit zijn boeren die duurzaam produceren:  lokaal, met de natuur en de kringloop mee. Met respect voor de rechten, de kennis en de noden van de mensen die het produceren. Lees meer over #dagboer/#jourfermier.

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Comments

  1. Alice Ponsaerts

    Een voortreffelijk bedrijf.
    Een drijvende werkkracht.
    Een ontembare ijver.
    Een heerlijk stroopje.
    Een voortreffelijk aperitiefje.
    Een opkrullend neusje voor walnotenolie.
    Een blije kleindochter met lekker appelsap.
    Een lamsboutje om “U” tegen te zeggen!
    GEWOONWEG: SCHITTEREND!!!!!
    Ook de confituur is niet te versmaden maar de mijne is super lekkerder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *