Overleef een februari zonder supermarkt: 6 tips van eco-gids Emilia

Is het mogelijk om niet meer naar de supermarkt te gaan? Dat is de vraag die Emilia, eco-gids van Mixua, stelt in het licht van #februarizondersupermarkt. Deze gastblog kadert in de campagne #goedetengoeddoen, waar Boeren & Buren maandelijks een blogbericht deelt van een partner die duurzaamheid als kernwaarde heeft.

De supermarkt biedt het grote voordeel dat we veel producten op één plek vinden, maar helaas zijn dit vaak geen streekproducten, ambachtelijke producten of producten waar de boeren een eerlijk inkomen voor krijgen.

Hierbij 6 handige tips om inkopen te doen zonder supermarkt:

1) Ontdek boeren in jouw buurt. Dat kan gemakkelijk via Boeren & Buren of op de website rechtvanbijdeboer.be. Lokale voeding is verser, voedzamer en heeft meer smaak. Door rechtstreeks bij de boer te kopen ondersteun je hiermee ook de lokale economie en ben je er zeker van dat hij/zij een eerlijke prijs ervoor krijgt.

2) Ontdek lokale handelaars in jouw buurt. Opnieuw kan dit gemakkelijk vanuit jouw zetel met de ontdekkingsgids van Mixua. Kies simpelweg jouw regio en waar je naar op zoek bent. De zoekresultaten van deze ontdekkingsgids zijn bovendien allemaal ecologisch. Maak je er liever een beleving van? Dan kan je meegaan op een van de Eco Tours Mixua. Een eco-gids neemt je mee op ontdekkingstocht naar de nieuwste ecologische adresjes, producten en lokale helden van de stad.

3) Heb je een verpakkingsvrije winkel in jouw buurt? Dit soort winkels hebben het voordeel dat ze verschillende producten aanbieden die biologisch zijn en onverpakt komen. Beter dus voor ons lichaam en het milieu. Hier is het de bedoeling dat we onze eigen verpakking meenemen, zoals katoenen zakjes voor fruit en groenten of glazen potjes voor droge voedingswaren zoals pasta en rijst.

Is de stap om niet naar de supermarkt te gaan te moeilijk, dan kan je simpelweg proberen om minder te kopen en beter gebruik te geven van wat je al thuis hebt (die normaal gezien in de vuilnisbak belandt):

1) in plaats van schoensmeer te kopen, kan je de schil van een banaan gebruiken. Wrijf met de binnenkant van de pel over je schoen. Er zullen misschien wat kleine brokjes banaan van aan de pel op je schoen blijven plakken, maar dat is niet erg. Nadat je je volledige schoen hebt ingewreven, wrijf je met een droog doekje nog eens over je schoen. En je schoenen blinken weer als nieuw. Een bananenschil kan je trouwens bij elke kleur gebruiken.

2) In plaats van een chemische ontstoppingsmiddel voor leidingen te kopen (die ook nog in plastic verpakt zit), kan je koffiegruis gebruiken. Dit schuurt namelijk de leidingen schoon. Gooi dus voortaan het koffieprut na het maken van koffie niet weg, maar spoel het door de afvoer. Koffie wordt volledig afgebroken, het is dus niet slecht voor het milieu.

3) Probeer eens zelf je persoonlijke verzorging te maken. Tandpasta of body scrub kan je eenvoudig zelf maken. Het zal bovendien ook nog beter zijn voor je portemonnee! Om tandpasta te maken heb je alleen het volgende nodig: kokosolie, natriumbicarbonaat (voor voeding), etherische olie (van munt) en eventueel vloeibare stevia voor een lekker smaakje. De kokosolie is goed voor je tandvlees, natriumbicarbonaat reinigt je tanden (en maakt ze zelfs wat witter), de muntolie ontsmet de mond en geeft een frisse adem, stevia maskeert de zoutige smaak van natriumbicarbonaat.

Graag meer tips en inspiratie over een zero-waste of eco-vriendelijke levensstijl? Mixua helpt jou graag verder via de Eco Tours, online workshops, ontdekkingsgids of blog! Zelf ideetjes om een februari zonder supermarkt door te komen? Schrijf ze in de comments!

ps: Als je in de maand februari minstens 3 maal bij een Buurderij langsgaat, maak je kans op prijzen! Zo verloten we 10 cadeaubonnen t.w.v. 50 euro tussen iedereen die minstens 3 keer zijn of haar Buurderij bezoekt deze maand.

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

Wannes

Wannes is de communicatie-en marketingverantwoordelijke van Boeren & Buren.

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *