Ecologische bloemen telen in de stadsrand: De Tuinfluiter vzw

Er zijn zo van die pareltjes, in de rand van de stad. Waar de rust je omarmt, je de vogeltjes hoort fluiten en de natuur nog zijn gang kan gaan… De Tuinfluiter in Deurne is zo’n plek.

Dit sociaal, ecologisch en educatief project ligt midden in het volkstuinencomplex van Ertbrugge. Vlak naast een weiland met schapen en Galloway runderen, beheerd door Natuur en Bos, en temidden van terrein van Regionale Landschappen.

Samen met jongeren met een zorgbehoefte teelt Els hier wilde, blozende bloemen. En dat zomaar tussen de groentjes in hun tuintje.

Er was meer nodig

Els stond jaren in het buitengewoon onderwijs. Ze gaf er het vak ‘Tuin’. In haar vrije tijd was ze vaak te vinden in haar eigen kleine volkstuintje. Toen ze bij haar uitstromers in het onderwijs merkte dat ook bij hen de natuur wonderen kon verrichten, nam ze ‘haar gasten’ mee naar haar tuintje. De begeleiding die ze daar van Els kregen, viel in betere aarde dan het bandwerk waar ze veelal op uitkwamen.

Els zag mogelijkheden, en kansen. Ze vroeg ondersteuning aan bij Mobilant, werd erkend als Groene Zorginitiatief door het VAPH en betrok Velt, vereniging voor duurzaam leven, bij haar werking. De Tuinfluiter vzw zag het licht!

Koestergroen

Jongeren die zorg nodig hebben door problematiek op school of daarbuiten, jongvolwassenen met een verstandelijke beperking, verschillende schoolverlaters die willen meewerken aan een fijner stadsklimaat, … Ze zijn allemaal welkom bij De Tuinfluiter.

Samen onderhouden, beheren en beschermen ze het groen van en rond de volkstuintjes. De eigen behoeften, interesses van de jongeren én de natuur, geven aan waarmee aan de slag gegaan wordt.

Bloemenpracht

Een eigen volkstuintje voor De Tuinfluiter mocht natuurlijk niet ontbreken. Hier telen de Tuinfluiters kleurrijke, wilde bloemen. Ter plaatse worden ze afgesneden en ingebonden tot prachtige, wilde boeketten.

Maar er is meer. De creatieve geest van Els kent weinig rust…

Samen met haar jongeren maakt Els wenskaarten van handgeschept papier op basis van planten uit hun eigen verfplantentuin. Daarvoor gebruiken ze bijvoorbeeld brandnetels. Een plant met veel mogelijkheden!

In hun eigen zeepziederij worden de unieke eigenschappen van de bloemen en planten uit hun tuin benut om natuurlijke, verzorgende zepen te maken.

Vierseizoenenzeep

Door de cold process methode, worden alle eigenschappen van de planten bewaard en zijn er op één essentieel ingrediënt na, geen chemische toevoegingen nodig voor het maken van de zeep.

De oliën in de zeep worden door henzelf verrijkt. Zo leren de jongeren die er interesse in hebben, zelf maceraten maken en olie enfleureren. Door gedroogde en vermalen plantendelen toe te voegen aan de zepen, ontstaan ambachtelijke stukken boordevol helende kwaliteiten.

Om de ecologische aanpak te benadrukken, werd gekozen om voor elk seizoen een eigen zeep op de markt te brengen. Zo is er een zomerse zeep van strobloem en een herfstzeep van walnoot. De geur doet je wegdromen!

Onopvallend vogeltje

“De tuinfluiter is een onopvallend vogeltje dat fluit alsof het adhd heeft” vertelt Els. En dat is wel toepasselijk. Vanaf dat je de houten poort naar de tuintjes binnenstapt, opent er een andere wereld voor je ogen. Verborgen voor de drukte van de stad. In dat stille wereldje weet Els te creëeren en te verbinden. Ze neemt je mee in een bruisend, warm bad…

Voor haar ligt het succes van het project dan ook in de verschillende werelden die De Tuinfluiter met elkaar verbindt. Zo vindt de zeepziederij onderdak in de Kunstacademie van Deurne. Een plek waar haar jongeren anders niet zo snel zouden komen. ‘Velt’-ers, tuiniers, boswachters, lokale verpakkingsvrije winkels, … Ze maken allemaal deel uit van het vrolijk fluitende netwerk van Els en haar jongeren.

Zin gekregen om mee te fluiten?

Vind hier meer informatie over De Tuinfluiter vzw.

Vraag jouw Buurderij-Verantwoordelijke naar de mogelijkheden tot samenwerking. De Tuinfluiter biedt plukboeketten, wenskaarten, zepen en workshops aan.

 

Tekst en foto’s : Marijke Lambrechts / FAIR Food Affair

 

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *