Brusselaars samen tegen voedselverspilling met Foodwin én Boeren & Buren

Met “Food Waste Mission BXL” spoort FoodWIN de hoofdstad aan om voedselverspilling thuis te verminderen. Het doel: 30% minder verspilling bij 1000 huishoudens. Boodschappen doen bij de Buurderij kan al een belangrijke stap zijn.

Consumenten zijn één van de grootste spelers op vlak van voedselverspilling. Maar liefst 23% van al het voedsel dat verloren gaat, gaat thuis verloren. Zo verdwijnt er niet alleen voedsel in de vuilbak, maar ook geld, en kost de afvalophaling ook meer. Als gezin kan je tot €369 besparen per jaar, enkel en alleen door minder eten weg te gooien (bron: Vlaams ketenplatform voedselverlies, 2017). Boeren & Buren tekende onlangs het charter ‘voor een planeet zonder voedselverspiling’. We verbinden ons ertoe de strijd tegen voedselverspilling aan te gaan samen met onze Producenten, Buurderij-Verantwoordelijken en Buren.

Voorkomen is beter dan genezen

Voedselverspilling is verantwoordelijk voor 8% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Daarbovenop bestaat in het Brusselse bijna de helft van de inhoud van de witte zakken uit voedselafval. Al dat afval wordt momenteel verbrand in verbrandingsovens, wat nog eens extra bijdraagt tot de opwarming van de aarde. Daarom zet het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zich in om de sortering en en het hergebruik van bioafval te bevorderen. Wat echter nog beter is natuurlijk, is het voorkomen van voedselverspilling in de eerste plaats. Dit past perfect binnen de werkwijze van Boeren & Buren: bij een Buurderij is er per definitie geen voedselverspilling, aangezien wat verkocht wordt via het digitaal platform ook opgehaald wordt door de klant. De producenten plukken of brengen enkel de producten mee die verkocht zijn.

Food Waste Mission

In België zou, volgens de laatste cijfers van de Vlaamse regering, de voedselverspilling thuis 37 kg per inwoner per jaar bedragen. Velen beseffen het belang van bewust omgaan met voeding: 49% van de Brusselaars verklaart dat ze van plan zijn hun eetgewoonten in de toekomst te veranderen, vooral door voedselverspilling te beperken. FoodWIN streeft ernaar om de verspilling bij huishoudens aan te pakken met Food Waste Mission BXL, een initiatief met de steun van Leefmilieu Brussel in het kader van de Good Food Strategie.

Minder voedselverspilling is een van de voordelen van kopen bij de korte keten. #tisfair

Koud kunstje

Loïck Bekaert van FoodWIN is vastberaden: “Minder verspillen is makkelijk. Je kan voedsel bijvoorbeeld langer bewaren door het op de juiste plaats in je koelkast te leggen, want die is niet overal even koud. Ook het verschil kennen tussen houdbaarheidsdata en kunnen koken met minder bekende delen van groenten zijn doeltreffende vaardigheden.
Deze tips bundelen we nu in een mailcampagne die in september start. Via negen uitdagingen krijg je de beste tips om voedselverspilling te verminderen. Je begint en eindigt met een meting van je verspilling, zo weet je of er verbetering is. Je maakt ook kans op een waardebon van €100 bij Humus x Hortense, krijgt toegang tot een online community en ontvangt persoonlijke verslagen van je resultaten.”

Strijd ook mee

Vijftien ambassadeurs voltooiden het traject al tijdens een proefproject. Ambassadeur Simon: “Het was een super toffe ervaring, iedereen had zijn eigen redenen om deel te nemen. Creatief aan de slag gaan met verspilling vond ik het tofste. Ik verspilde vooral brood, maar nu niet meer! Het project heeft me aangezet om bewuster om te gaan met voeding en ik raad het iedereen aan.”

Wil je geld besparen en leren hoe je jouw voedselverspilling kan verminderen? Schrijf je gratis in op de website www.foodwastemission.be en nodig je hele omgeving uit om mee te strijden tegen voedselverspilling!

Psst: in Brussel vind je ons ook onder onze Franstalige naam La Ruche qui dit Oui ! 

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

Wannes

Wannes is de communicatie-en marketingverantwoordelijke van Boeren & Buren.

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *