Voedselverspilling tegengaan van thuis uit: enkele tips

Voordat fruit en groenten in de supermarkt worden verkocht ondergaan ze een kwaliteitscheck: Hebben ze de juiste vorm? Zijn er geen deukjes of gaatjes? Is de kleur goed? Zo gaat in bijna elke stap van de voedselketen eten verloren. Ook bij ons thuis gooien we voedsel nog vaak te snel de vuilbak in. 

 

Naast de strenge kwaliteitscontrole van groenten en fruit is overproductie ook een grote oorzaak van voedselverspilling. Men gooit grote hoeveelheden in een keer weg, terwijl er eigenlijk helemaal niets mis is met de kwaliteit of smaak.

 

Voedselverspilling in cijfers

Gemiddeld gooien Vlamingen zo’n 18 tot 26 kg voedsel per jaar weg, dit blijkt uit een onderzoek van de Vlaamse overheid. Voor een huishouden van twee tot vier personen is dat 42 tot 61 kg per jaar. Wanneer je dit over heel Vlaanderen optelt kom je aan +/- 150.000 ton voedselverspilling, en dat is heel wat.

Ons restafval bestaat voor 15% uit voedselresten. 7% daarvan zijn voedselresten die vermeden hadden kunnen worden en de overige  9% noemt men nevenstromen. Dit zijn de niet-eetbare deeltjes zoals: pitten, schillen, kontjes,…

 

Voedselverspilling

 

Verantwoordelijkheid van de consument

Met elke aankoop die jij als consument doet, breng je eigenlijk een stem uit voor de soort wereld die jij wil. Kies daarom eens niet voor die perfecte groente of fruit, maar voor die ene scheve paprika, of die kleine gedeukte tomaat. Dat is één stuk minder weggegooid fruit of groente, en het is even lekker!

Daarnaast kan je ook een bezoekje brengen aan je lokale Buurderij. Hier kan je namelijk zelf in gesprek gaan met de Producent.

 

Voedselverspilling tegengaan van thuis uit

Hergroeien

Wist je dat je veel groenteresten een tweede leven kan geven? Zo kan een avocado pit omgevormd worden tot een plant, en kan je de restjes van de lente-ui opnieuw laten groeien! Handig wel, want de lente-ui wordt vaak met meerdere stengels verpakt terwijl je er maar twee of drie nodig hebt voor je gerecht. Wanneer je ze dan nadien in de frigo steekt worden ze al snel slecht. Kies er in de plaats voor om ze opnieuw te laten groeien. Zo doe je dat: Snij alles af buiten de witte stukjes met wortels. Zorg ervoor dat ze zo’n 2 cm lang zijn. Zet ze vervolgens in een laagje water en binnen enkele dagen zal je ze al opnieuw zien groeien. Na zo’n tien dagen kan je ze zelfs in volle grond overpotten! Benieuwd welke groenten je nog een tweede leven kan geven?

 

lente-uit

 

In een soep

Heb je thuis nog enkele oude groenten liggen? Zoals bijvoorbeeld een courgette die bijna slap is, of sla die al veel te lang in je frigo ligt, … Maak er dan een lekkere soep van!

Wist je dat je zelfs de groene stukjes van de radijs -die de meeste mensen weggooien- kan gebruiken in een soep? Het receptje vind je hier.

 

Voedselverspilling soep

 

Voedselverspilling tegengaan op restaurant

Heb je al eens gehoord van de term ‘doggybag‘? Het klinkt misschien niet zo aanlokkelijk, maar je bespaart er heel wat voedsel mee. Wanneer je op het einde van je lekkere maaltijd nog wat over hebt, kan je in de meeste restaurants vragen voor een doggybag om mee te nemen. Of je kan helemaal zero waste gaan en je eigen doosjes meenemen. Voedsel bespaart en je hebt nog een lekkere snack voor de dag nadien.

 

Ook door je koelkast eens onder de loep te nemen kan je voedselverspilling tegengaan!

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *