De voordelen van olijfolie

Wist je dat olijfolie een hele goede pijnstiller en natuurlijke antioxidant is? Het pijnstillende effect van olijfolie komt mede door de stof oleocanthal. Eens zien hoe dat werkt.

Gary Beauchamp, directeur van het Monell Chemical Senses Center in Philadelphia kwam in Sicilië tot de vaststelling dat olijfolie ontstekingsremmend werkt en hielp tegen trombocyten in het bloed. Om de molecule optimaal aanwezig te houden moet je de olijfolie wel in de donkerte bewaren.

Oleocanthal vind je bovendien enkel in de extra vierge olie en bewees na de Beauchamp studie dat het ook kankerverwerend werkt. Het remt immers de ADDL proteïne die cellen van onze hersenen, harten, longen en andere organen aantasten. Het kan ook kankercellen aanvallen en de gezonde behouden ontdekte Paul Breslin, voedingsdeskundige aan de Universiteit van New Jersey. Onder normale omstandigheden sterven lichaamscellen die ongezond of overbodig zijn zelf af. Dit wordt apoptose genoemd. Dit proces duurt zo’n 16 tot 24 uur. Het stofje oleocanthal draagt bij aan het doden van deze ongezonde cellen, waardoor het proces binnen 30 minuten de celdood induceert (in vitro getest).

Dankzij bestanddelen zoals omega 3 en 6, carotenoïden – organische pigmenten met anti-oxidanten – en plantensterolen kan olijfolie je cholesterol verlagen, gezicht ziektes voorkomen en huidveroudering tegengaan. Dit heeft te maken met oxidatieve stress. Misschien een lastige term, maar het heeft met de vernieuwing van je lichaamscellen te maken. Hoe meer olijfolie, hoe meer van de bioactieve stoffen die dus de oxidatieve stress (en dus veroudering) remmen. En alsof de gezondheidsvoordelen nog niet genoeg waren, is olijfolie bovendien ook de meest verteerbare olie.

De voornaamste factoren die de kwaliteit van olijfolie kenmerken zijn de teelt van de planten, de rijpheid van de olijven, de manier waarop ze geplukt worden, hoe ze bewaard worden vooraleer ze te transformeren, de manier waarop dit laatste gebeurd (pletten, het gebruik van continue of discontinue systemen enz.) en hoe het bewaard wordt.

Als je voor olijfolie gaat, kies je dus best extra vierge, van eerste koude persing en liefst nog eens biologisch. Tijdens de koude persing wordt de perstijd zo kort mogelijk gehouden, om nadien het product te laten rusten om tot een zuivere 100 % natuurlijke olie te komen. Je gebruikt het best koud in een slaatje bijvoorbeeld. Verwarm je de olijfolie, dan zijn de meeste voordelen ervan verdwenen. We raden je ook aan om niet meer dan 4 eetlepels per dag te consumeren! Hoe lekker ze ook is 😉

Benieuwd naar de ‘olijfolie van het Noorden’? Migino maakt olie van noten en zaden!

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

Wannes

Wannes is de communicatie-en marketingverantwoordelijke van Boeren & Buren.

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *