Eitje! Vijf hacks met eierschalen

Zachtgekookt, in een omelet of verwerkt in gebak: eitjes komen altijd van pas in de keuken. Maar wat vang je aan met de schalen? Je kan ze natuurlijk kwijt op de composthoop of in het voer voor je kippen.  Maar je kan zo veel meer aanvangen met de calcium- en mineraalrijke eierschalen. De enige voorwaarde? Kies voor biologisch en vrije uitloop.

We dagen je uit om deze 5 hacks uit te proberen. Wedden dat je nooit nog een eierschaal weggooit?

1) Verrijk je potgrond

Zien de plantjes in huis er niet meer zo fris uit? Geef ze wat extra krachtvoer! Spoel enkele gebruikte eierschalen en laat ze drogen. Verpulver de schalen en vermeng ze in de bodem van je planten. Zo geef je de grond een bron van calcium, een stof die ook je plantjes helpt om beter te groeien. Je kan ook zaadjes planten in halve eierschalen. Vul ze met potgrond, laat het zaadje ontkiemen en plant het later in je tuin. Verpulverde eierschalen rond je plantjes zijn ook een natuurlijk slakkenafweermiddel!

@ Unsplash

2) Maak je koffie milder

Te sterke koffie gekocht? Voeg de volgende keer een theelepel fijngemalen eierschalen bij je gemalen koffie. Je dagelijkse opkikker smaakt milder en minder bitter.

3) Een slijpbeurt voor je blender

Misschien ben je met dit prachtige lenteweer iets te fanatiek smoothies beginnen maken. Met botte messen als gevolg. Leg enkele propere eierschalen een halfuur in de diepvriezer. Voeg ze toe aan je blender met een scheutje water. Een druk op de knop en je apparaat werkt weer zo goed als nieuw!

4) Propere pannen

Die ene aangekoekte pan hoef je geen twee dagen meer te laten weken. Gooi wat verkruimelde eierschalen in de pan samen met wat zout en heet water. Daar kan geen schuurspons tegenop! Meer schoonmaaktrucjes met eierschalen vind je hier.

© Olivier Cochard

5) Babyvelletje

Ook je huid kan zo af en toe een scrubbeurt of maskertje gebruiken. Je hoort ons al komen… Eierschaalpoeder is het geheime ingrediënt in huisgemaakte verzorgingsproducten. Spoel de eierschalen en laat ze 10 minuten drogen in de oven op 150°C. Stamp met een vijzel of vermaal in de blender tot poeder. Voeg het poeder samen met 1 eetlepel kokosolie en 1 eetlepel honing voor een herstellend gezichtsmasker. In combinatie met gelijke delen citroensap, koffiegruis, olie en suiker maak je een geweldige scrub voor de gevoelige huid.

Koop jij je biologische eitjes op de Buurderij? Of heb je het geluk om verse eieren te rapen in je eigen tuin? Wij zijn benieuwd naar jouw tips om het beste uit elk eitje te halen! Laat het ons weten via de reacties of op Facebook.

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *