Boeren & Buren X Cambio autodelen – een duurzaam alternatief voor de eigen wagen

Tijdens onze campagne #goedetengoeddoen delen we maandelijks een blogbericht in samenwerking met een partner die duurzaamheid als kernwaarde heeft. Deze maand spraken we met Geert Gisquière, directeur van cambio, over de voordelen van autodelen en waarom dit het duurzame alternatief is voor de eigen wagen.

Een eigen auto hebben kost geld, ook wanneer je hem niet gebruikt. ‘Waarom zou je een auto moeten hebben als je er maar af en toe mee rijdt?’, is de vraag die cambio stelt. Met cambio autodelen betaal je alleen voor je auto wanneer je die echt nodig hebt. Rij jij minder dan 11.000 km per jaar? Dan ben je volgens Geert beter af met cambio autodelen.

 

Duurzame voordelen van autodelen

Autodelen is financieel voordeliger, en ook beter voor het klimaat. “Net zoals Boeren & Buren werken wij vanuit die maatschappelijke bekommernis en stellen wij duurzaamheid centraal”, vertelt Geert. “Zo weten wij dat 1 cambio-wagen circa 14 private wagens van de baan helpt.”

Daarnaast zou autodelen voor zo’n 8 tot 13% minder C02- uitstoot zorgen en voor ongeveer 20% minder gereden kilometers. Dit blijkt uit een onderzoek van Planbureau voor de Leefomgeving.

 

Het prille begin van cambio

Geert Gisquière is als directeur verantwoordelijk voor het reilen en zeilen bij cambio Vlaanderen. Hij heeft cambio ook mee opgestart, zo’n 20 jaar geleden: “Ik zag in eigen stad (Gent) cambio starten met een vijftal wagens. Een cambio-wagen ontlenen impliceerde toen nog een fietstocht van een drietal kilometer om je wagen op te kunnen halen. Ondertussen zag ik het aanbod in Gent uitbreiden tot meer dan 200 deelwagens. Cambio is na al die jaren nog altijd mijn trouwe kompaan, die het me mogelijk maakt dat ik mij – in combinatie met fiets, bus, trein en tram – vlot kan verplaatsen”, aldus Geert.

 
Cambio autodelen

 

Starten bij cambio

De allereerste stap is je online registreren via de website van cambio, waarbij je op zoek gaat naar de cambio-formule die het best bij je past. Op de website vul je in hoeveel km je per maand rijdt en vervolgens berekent cambio voor jou de meest voordelige formule: Start (je rijdt gemiddeld 50km/ maand), Bonus (50 tot 300 km/ maand) of Comfort (+300 km/ maand). In deze formules zit alles inbegrepen: verzekering, brandstof, onderhoud en pechverhelping. Bij de inschrijving betaal je ook een verplichte financieringsbijdrage. Deze zorgt ervoor dat autodelen mogelijk is, en kan je ook zien als een soort waarborg. Geen zorgen, dit bedrag krijg je volledig terug bij je uitschrijving. Na deze registratie ontvang je je persoonlijke cambio-kaart in de brievenbus. Heb je je cambio-kaart nog niet ontvangen, maar heb je dringend een auto nodig? Je kunt direct aan de slag met de cambioApp.

Je eerste rit reserveren is heel makkelijk, legt Geert uit: “Cambio autodelen is eigenlijk een heel simpel systeem. Wie bij ons aangesloten is heeft toegang tot het gehele wagenpark en dit in heel België. Wil je als cambio-lid een deelwagen gebruiken, dan leg je dat vooraf even vast. Dat kan weken of zelfs maanden voor gebruik, maar ook last minute is mogelijk. Zo ben je alvast zeker dat er een deelwagen voor je klaar zal staan. Reserveren is trouwens heel simpel en kan 24/7: via de site, per telefoon of nog het makkelijkst via de cambioApp.”

 

Cambio autodelen

 

Hoe werkt het?

“Tijdens de duur van je reservatie kan je je cambio-wagen vrij gebruiken”, verduidelijkt Geert. “Je opent de wagen met de cambioApp of met je cambio-kaart aan het begin van je rit en sluit ook met diezelfde kaart of app af. Verder zijn onze wagens heel gewone wagens en ben je volledig vrij. Of het nu is om boodschappen te doen, een uitstapje te maken of om op vrienden- of familiebezoek te gaan.”

Moet je iets groot vervoeren, of ga je met een hele groep op stap? Bij cambio geniet je van een extra voordeel. Je hebt namelijk toegang tot hun gehele wagenpark: “Je kiest dus per rit welke wagen je wenst: van een kleine stadswagen tot een kleine bestelwagen tot een 7-zitter. Naar wens kan je ook kiezen voor benzine of elektrisch. Hoelang je de wagen wil gebruiken kies je ook zelf (een uurtje, een dag, week,…).”

De afrekening gebeurt op het einde van de maand: “Op een beperkt abonnement na betaal je in functie van je gebruik. Daar zit hem net het voordeel: wie relatief weinig rijdt komt met autodelen een pak goedkoper uit”, legt Geert uit.

 

Cambio autodelen

 

Volwaardig alternatief voor de eigen wagen

“Standplaats gebaseerde autodeel systemen als cambio streven ernaar een volwaardig alternatief te bieden voor de eigen wagen. Dankzij je cambio-abonnement (aangevuld met andere duurzame alternatieven als openbaar vervoer, fiets, …) heb je niet langer nood aan een eigen wagen. Dat toont zich in het feit dat zo’n 80% van onze particuliere gebruikers geen eigen wagen hebben“, legt Geert uit.

“Dit vertaalt zich ook in onze missie: door een alternatief te bieden voor de eigen wagen willen wij mee helpen de leefbaarheid van de stad te verhogen door de impact van de auto op het stedelijk weefsel te verminderen. Deze impact staat voor ons centraal. Zo hopen hopen we meer ruimte te kunnen creëren in de stad voor groen, om te spelen, te ontmoeten,…”

Hoe weet je of cambio autodelen iets voor jou is?

“Mijn advies is altijd om even op de kilometerteller van je wagen te kijken. Rij je minder dan 11.000 km per jaar, dan ben je financieel voordeliger uit met autodelen, en dan zwijgen we nog over het gemak (gedaan met zorgen over keuring, onderhoud, verzekering,…). Met cambio wordt het heel simpel: jij rijdt, wij doen de rest. Finale tip: probeer het gewoon uit. The proof of the pudding is in the eatingTest het uit en je zal merken hoe vlot en makkelijk het werkt!”

Vertrek je binnenkort met de auto op vakantie? Hier zijn 10 verantwoorde vakantie tips!

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *