Of je nu last hebt van een winterdip of je voorgenomen hebt om dit jaar meer te gaan sporten, hier schotelen we jullie alvast lekkere recepten voor die jullie die nodige energie moeten geven.
Energierepen
Voor de stappers van het eerste uur
Ingrediënten voor 8 à 10 repen
- 150 g gedroogde dadels
- 100 g gemengde noten (amandelen, hazelnoten etc.)
- De zaden van 3 tenen van kardemom
- een snufje kaneelpoeder
- een snufje zout
- 1 eetlepel chocoladeschilfers
Gooi alles in de mixer en blijf mixen totdat de nootjes mooi vermengd worden met de dadels. Giet het mengsel vervolgens in een diepe kom en kneed totdat je een glad mengsel verkrijgt.
Vet de bodem en randen van een kleine cakevorm in met een vleugje olie. Giet het mengsel erin en stamp het aan. Laat het rusten op een koele plek vooraleer je het in 6 tot 8 delen snijdt.
In een afgesloten doos blijven de repen wekenlang koel.
Dit huwelijk van gedroogde vruchten en noten is niet alleen gezond maar is ook nog eens een duivels effectieve eetlustremmer.
©Olivier Cochard
Energiebommen
Voor de stappers van het laatste uur
Ingrediënten voor tien zoete bollen
- 2 clementines
- een vuistjevol hazelnoten
- 120 g zachte boter
- 90 g rietsuiker
- 2 eieren
- 50 g hazelnootpoeder
- 30 g kastanjemeel
- 50 g speltmeel
- 60 g bruine suiker of ahornsiroop
- een vuistjevol boekweitzaden
Verwarm de oven voor op 180 °. Maak de citrusvruchten eerst schoon en rasp dan de schil. Pers het sap van een van de twee clementines uit. Plet de hazelnoten nadat je ze in de pan hebt gebraden. Meng in een grote kom boter, suiker en de helft van de zeste. Voeg vervolgens de eieren, het hazelnootpoeder, het meel, de gemalen hazelnoten en het clementinesap toe.
Verdeel het deeg in kleine siliconen mallen (als het blijft kleven, aarzel dan niet om een beetje bloem erop te sprenkelen.) Bak ongeveer 20 minuten. Laat de cake na het koken los en laat ze afkoelen op een bord. Bereid intussen een karamel met je suiker of ahornsiroop door het aan de kook te brengen, dompel daarna je kleine energieballetjes in deze hete karamel en bedek ze met geroosterde boekweitzaden.
©Olivier Cochard
Comments