Popeye achterna: bloemkool-spinazie taart

Popeye was verzot op spinazie. Het gaf hem steevast superkracht om zijn geliefde Olivia te redden uit de armen van Brutus. Een mooi fabeltje, maar door deze dolgekke serie kende de populariteit van spinazie een ongezien succes.

En groot gelijk, want spinazie is niet alleen bijzonder voedzaam, deze groene bladgroente leent zich ook voor tal van recepten.

Met room en een teentje look, zo kennen we het allemaal uit onze dagelijkse keuken. Maar al eens gedacht aan spinazie als basis voor pesto of als alternatief voor sla? Ik hou ook heel erg van soep met spinazie, een beetje zure room en gerookte forel.

Het deuntje van Popeye, the Sailor Man, weerklinkt nog steeds in mijn hoofd. Tuut, tuut ☺ Vandaar dit vegetarisch gerechtje boordevol nostalgie voor de man die mijn kinderjaren opfleurde.

Bloemkool- spinazie taart met noten

Wat heb je nodig ?

Voor 4 personen

  • 500 gram rauwe bloemkool
  • 150 gram verse spinazie
  • 75 gram havergrutten
  • 300 gram stevige yoghurt
  • 2 soeplepels bloem
  • Handvol amandelen
  • Handvol cashew noten
  • Handvol walnoten
  • Handvol pijnboompitten
  • Olie
  • Peper & Zout

Werkwijze

Kook 75 gram havergrutten gaar in een pot met kokend water. Als alternatief, kan je kan ook voor havervlokken kiezen. Eens gaar, giet je het water af en laat je de grutten afkoelen.

Spoel de spinazie en dep ze droog. Maal de bloemkool fijn met een staafmixer. Maal ook de spinazie fijn. Meng de bloemkool en een derde van de spinazie onder elkaar en voeg er nadien zo’n 300 gram yoghurt aan toe. Kies wel voor stevige yoghurt, want die dient voornamelijk om het geheel goed aan elkaar vast te plakken.

Doe de grutten en de bloem bij de mengeling en breng op smaak met peper en zout. Laat het geheel een half uurtje afkoelen in de frigo.

Neem een kleine springvorm en vet die wat in met boter of olie. Voor die hoeveelheden kan je 3 à 4 kleinere springvormen vullen, afhankelijk van de grootte. Je kan ook opteren om 1 grote taart te maken.

Vul de springvormen met de mengeling en laat het geheel zo’n 30 minuten garen in de oven op 180°C.

Ondertussen maal je de noten grof en laat je ze roosteren in een pan (droog). Meng de warme en geroosterde noten met 2 à 3 soeplepels olie en de rest van de spinazie. Breng op smaak met peper en zout.

Haal je bloemkool-spinazie taart uit de oven en dresseer op een bord. Breng er een dikke laak spinazie pesto op en versier met nog enkele noten.

Voilà, een super lekkere en vegetarische lunch. Heb je toch graag wat vlees? Bak dan extra spekblokjes lekker krokant en meng ze onder de pesto.

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

evelyne

Evelyne is een foodie in hart en nieren met een passie voor eerlijk en lokaal, voor ambacht en homemade. Zij ontwikkelt recepten voor mensen met voedingsintoleranties en allergieën.Je kan haar recepten volgen op haar Facebook en Instagram account; @foodandme.be. Ben je eerder fan van haar professioneel werk als communicatie specialist of fotograaf, dan volg je haar op haar website www.foodandme.be of haar Linkedin pagina. http://www.foodandme.be

Comments

  1. Berckmoes

    Erg bedankt voor de tip. Marie Claire

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *