Boeren in evenwicht met de natuur op De Seizoenschuur

Vanaf het moment dat ik de ‘Eetgoedstraat’ instelde in mijn gps, wist ik dat het goed zou zitten, het verhaal van De Seizoenschuur. Ik was op weg naar Delfien, die al mijn vragen over hun agro-ecologische boerderij in Schellebelle zou beantwoorden.

“Een deurbel hebben we niet” lacht Delfien wanneer ik zoekend op haar erf loop. “Zo kunnen we ons werk echt afsluiten wanneer we thuis komen” gaat ze verder.

Met twee jolige kids mee aan de lunchtafel en een zelfgekweekte, sappige tomaat op haar bord, vertelt Delfien me hoe ze in een tiental jaar samen met haar man De Seizoenschuur uitbouwde. Waar ze ooit begonnen met enkel een aardbeienteelt en elk een eigen kudde schapen die ze samenvoegden, runnen zij nu een doordachte boerderij waar zij zowel seizoensgroenten en -fruit kweken en telen, dieren houden en verwerken en aan akkerbouw doen. Al deze takken gaan hand in hand en dragen bij aan een complex systeem dat ervoor zorgt dat Delfien en Jeroen hun boerderij op een duurzame en ecologische wijze kunnen runnen.

Van bladgroenten, kruiden en kolen over asperges en volle grondtomaten tot frambozen, mispels en trosbessen: you name it en veel kans dat De Seizoenschuur het in huis heeft. “Soms geloven de mensen niet dat al die producten van onze eigen boerderij komen, maar het is echt zo. We werken hard en krijgen hulp van vaste flexi-jobbers en studenten” zegt Delfien.

Blozende volle grondtomaten in één van de (onverwarmde) serres op het bedrijf.

 

Gesloten kringlopen

De combinatie van verschillende landbouwtakken brengt dan wel heel wat werk mee, het heeft ook heel wat voordelen. Delfien en Jeroen kunnen hierdoor de kringlopen op hun bedrijf gesloten houden. Wat zoveel wil zeggen als: zij voorzien volledig in hun eigen behoeften, hebben niets te veel en komen niets te kort. Naast het feit dat al hun mest op het eigen bedrijf afgezet wordt, zit in hun rijke rotatieplan ook het kweken van eigen veevoeders vervat. Hun dieren eten enkel wat ze zelf vinden op de wei en krijgen daarnaast enkel maïs, gerst en tarwe afkomstig van de boerderij zelf. Door na de oogst van de akkergewassen meteen opnieuw groenbemesters in te zaaien die door de schapen begraasd kunnen worden, liggen hun akkers nooit braak en wordt continu een win-win-situatie gecreëerd. Door aan een rijke teeltrotatie van groenten, fruit, eigen geteelde veevoeders en beweiding te doen, benutten deze boeren hun gronden optimaal.

 

 De pest aan mest?

De schapen zorgen voor natuurlijke bemesting van de fruitboomgaarden en in de winter brengen Delfien en Jeroen het pluimvee onder in de groenteserres, waar dit voor heel wat natuurlijke activiteit in de bodem zorgt. Ook varkensmest op zijn beurt is heel nuttig voor sommige teelten.

Terwijl mestoverschotten veel boeren kopzorgen geven, ontstaat dus een heel ander verhaal wanneer de boer in evenwicht met de natuur teelt. “Alles gaat hand in hand op onze boerderij” zegt Delfien. “Onze varkens bijvoorbeeld slachten we voor verkoop, maar zijn ook een belangrijke schakel in het grotere geheel van onze boerderij. En zo hebben we elk stukje van de puzzel één voor één gelegd.”

 

 Modderbadjes á volonté

Dat hun dieren hun natuurlijke gang kunnen gaan en echt hun instinct kunnen volgen, is voor Delfien en Jeroen heel belangrijk. De varkens op de boerderij kunnen modderbadjes nemen zoveel ze willen en wroeten in de aarde op zoek naar insecten en zaden. Niet elk ras zou daar even geschikt voor zijn. Delfien: “We zijn op zoek gegaan naar een sterk ras, goed ziekteresistent zodat we geen antibiotica moeten toedienen en bestand tegen de weersomstandigheden. We kwamen uit bij de Duroc-varkens. Toen ik samen met Jeroen en enkele vrienden in Wallonië een kweker van dit ras ging bezoeken, vroor het dat het kraakte. Ik weet nog dat ik tegen Jeroen zei ‘Als ze nu buiten lopen, dan gaan we ervoor.’ Ik geloofde er eerst niet helemaal in. Maar ja hoor, ze liepen buiten! Ook op onze eigen boerderij staan onze varkens nu altijd buiten. Het is echt koddig om te zien wanneer een zeug gebigt heeft en die kleintjes hun eerste sneeuw verkennen.”

De Duroc-varkens op de boerderij kunnen hun natuurlijke gang gaan.

 

Zero waste boeren

In hun eigen beenhouwerij verwerken Delfien en Jeroen hun varkens, schapen, kippen, kalkoenen, eenden, ganzen en parelhoenen van kop tot staart. Zo verwerken ze lever tot paté en vind je in hun winkel bijvoorbeeld ook nog varkenspoten en niertjes.

Letterlijk niets gaat verloren op De Seizoenschuur. “Het stro dat na het pikdorsen van de akkergewassen overblijft, wordt vaak als bijproduct gezien maar voor ons is het even belangrijk” zegt Delfien. “We gebruiken het als bodembedekker in de stallen en als bedje voor onze aardbeien.”

“Het is ook echt wie we zijn” gaat ze verder. “Weet je, wij gaan ook gewoon op vakantie naar de Ardennen… En als de bloemkolen wat te ver zijn doorgeschoten, verwerken we ze in een ovenschotel. We proberen zo duurzaam en ecologisch mogelijk te leven en werken.”

Bij De Seizoenschuur vind je zomer- en herfstframbozen.

 

De bluts met de buil

Het is duidelijk dat deze boeren hun werk letterlijk en figuurlijk uitademen. “Duurzaamheid gaat ook over de keuzes die je maakt in je dagelijks leven” vindt Delfien. “Wij eten bijvoorbeeld zeker niet elke dag vlees. Sommige dagen wokken we gewoon wat groentjes, maar dat vinden we ook helemaal geen compromis. Als je een beetje uitkijkt kan je elke dag vers, kwalitatief en van Belgische bodem eten zonder een cent meer uit te geven. Goede klanten vertelden me onlangs dat hun voedingsbudget zeker niet gestegen was sinds ze bij ons kopen. Dat is het mooiste compliment dat je me kan geven. Het is een bevestiging dat we echt goed zitten met onze prijzen.”

En die prijzen, daar is over nagedacht, uiteraard. Delfien: “Soms zal je een bepaald product goedkoper vinden bij ons dan in de supermarkt. Soms zal het ook andersom zijn. Het is de bluts met de buil want onze prijzen blijven altijd hetzelfde. Ik weet op elk moment wat bijvoorbeeld een tomaat mij gekost heeft. Ik weet hoeveel planten ik heb en hoeveel uren we nodig hebben gehad om die te planten, onkruidvrij te houden, om de tomaten te oogsten enzovoort tot we diezelfde tomaten in onze winkel kunnen leggen. In slechte oogstjaren vloeit er dan al eens een traan, in goede oogstjaren leggen we terug een buffer aan. ”

 

Korte keten

De korte keten was hier vanaf het begin een evidente keuze. “Vanaf dat we aan supermarkten zouden moeten leveren, zouden we gestopt zijn. Aan de veiling leveren hebben we ook nooit gewild” zegt Delfien. “Dat zou totaal niet passen binnen ons landbouwmodel. Vanwege de prijsdruk zouden we ‘en masse’ moeten produceren, wat ten koste zou gaan van de vrijheid van de dieren en de smaak en kwaliteit van onze groenten. We zijn fier op onze eindproducten en vertellen ook heel graag het verhaal van ons bedrijf. We voelen ook dat onze klanten meeleven met ons en dat doet heel veel deugd. Zonder de korte keten zouden wij niet kunnen boeren op deze manier.”

Delfien in één van haar serres.

De prijs van een sappige kotelet die niet krult in je pan…

Duroc-vlees kost wat meer en wel hierom:

  • Hogere voederkost want Duroc-varkens leven langer dan andere rassen.
  • Meer arbeidsuren van de boer.
  • Duurdere biggen want een Duroc-zeug werpt minder.
  • Hogere slachtkost vanwege de keuze voor een diervriendelijk slachthuis.

“Door mijn berekening hoeveel koteletten, carré-gebraden enzovoort ik uit een varken van een bepaald aantal kilogram krijg, weet ik precies hoeveel ik voor ons vlees moet vragen” zegt Delfien. Voor dit duurzaam stukje vlees betaal je dus iets meer, maar je krijgt daarvoor wel alle liefde van deze trotse boer en boerin in de plaats.

 

Benieuwd naar de producten van De Seizoenschuur? Vind ze op de Buurderij van Ninove, Lede, Ukkel en Sint-Genesius-Rode. Vind via de website van Boeren & Buren een Buurderij in je buurt.

 

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *