Inmaakplezier bij Spijs & Valies

Duurzaam omgaan met voeding. Voedselverspilling tegengaan. Het zit in het DNA van Boeren & Buren. En het is waarom we zo’n fan zijn van Spijs & Valies. Door moestuingroenten te verwerken tot in azijn opgelegde lekkernijen, bewaart Nicole het seizoen zodat we er met z’n allen langer van kunnen genieten.

 

 

Kombuis of fornuis?

Nicole laat ze zich beiden wel bevallen. Ze leerde koken van de koks in verschillende Eindhovense eetcafés en als meereizende kok bij fietsvakanties. Als scheepskokkin verwende ze al menig schipper en matroos. En ook de gasten van die fiets-vaarvakanties kwamen niets te kort.

Spijs & Valies kreeg meer en meer vorm tijdens haar avonturen op zee, waarbij Nicole experimenteerde met oude bewaartechnieken. Ooit zag ze in een televisieprogramma een boer gepassioneerd inmaken en wecken. Dit intrigeerde haar zo dat ze de boeken indook. Weer op het schip ging ze aan de slag. En met succes!

Heel veel kleur in de kasten vol ingemaakte groenten bij Spijs & Valies!

Heel wat smakelijke bokaaltjes volgden. Die bereidt ze tegenwoordig in haar pop-up keuken in de oude Permeke-garage in Antwerpen-Kiel. Een duurzame en creatieve hotspot in de stad.

Uit grootmoeders tijd

Voordat er koelkasten waren werd er naar hartelust geconserveerd. Door te drogen, te roken of te fermenteren bijvoorbeeld. Bij het opleggen of inmaken van groenten, zoals Nicole doet, wordt azijn toegevoegd om een zure omgeving te creëeren waarin micro organismen niet gedijen.

Nicole experimenteert graag met smaken en bewaartijd. Proeven hoort daar ook bij!

Gelukkig kunnen we de dag van vandaag wel gebruik maken van koelkasten. Maar door af en toe terug te grijpen naar de oude bewaartechnieken, maken we onze keuken en voedingsgewoonten toch een stuk duurzamer.

Smaakmakers

Azijn alleen is niet voldoende om succesvol in te maken! Ook een portie talent schenkt Nicole door de trechter. Als keukenprinses is ze steeds op zoek naar de perfecte smaakcombinaties. Het is verrassend hoe verschillende kruiden en specerijen voor een enorm smaakverschil kunnen zorgen! Ook de gebruikte azijn en de bewaartijd bijvoorbeeld spelen mee.

Een greep uit de kruiden die Nicole gebruikt om haar groenten in te maken.

Haar reizende geest laat zich trouwens ook smaken in haar bokaaltjes.

Zo vond ze voor haar paprika-aubergine spread inspiratie in de Balkan, vindt haar curtido zijn oorsprong in Guatemala en haar atjar tjampoer is dan weer op smaak gebracht met Indonesische specerijen en smaken.

De kruiden in het keukenkastje van Nicole komen echt van over de hele wereld. Maar haar groentjes, die haalt ze liefst bij de lokale boer…

Het is moeilijk kiezen uit zo’n kast vol lekkers…

Proeven!

Vind de producten van Nicole op één van de Buurderijen in en rond Antwerpen.

Aan de slag!

Zelf leren inmaken? Nicole geeft geregeld ook workshops. Misschien ook binnenkort op jouw Buurderij?

 

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *