Je eigen groentjes zonder tuin

Wat is de nieuwste trend als je in een appartement woont? Groenten kweken op je balkon. Hoezo? Trek je laarzen aan, zet een strohoed op en volg onze handleiding.

1.Bezint eer ge begint

Voor je over je eigen weelderige moestuin begint te dromen, voor je begint te watertanden bij de gedachte aan een eigengemaakte tomatensalade deze zomer, controleer eerst de lokale regelgevende details. Behoort de reling op je balkon of raam aan jou toe of niet bijvoorbeeld? De bouwzijde van je appartement of huis is mede-eigendom, aan de straatzijde, van de gemeente. Kortom, voordat je je potten installeert, moet je je mede-eigendomsreglement toepassen en je gemeente vragen of dit alles is toegestaan. Sommige gemeentes, zoals Gent hebben zelf een heuse geveltuinbrigade die je kunnen helpen bij de installatie!

  1. Kompas

Weet je in welke richting je appartement of huis ligt? De oriëntatie van je stukje toekomstige moestuin kennen is belangrijk om te kiezen wat je wilt cultiveren. Als je geluk hebt, kijk je naar het zuiden, uit de wind. Alle mediterrane planten zullen daar naarstig kunnen groeien. Tomaten, aubergines, lavendel en tijm zijn van jou. 

Een noordelijke blootstelling is dan weer gunstig voor bladgroenten zoals peterselie, munt, bieslook en kervel.

  1. De geschikte bak vinden

Heb je niet veel ruimte? Optimaliseer het. Kies de juiste containers. Degenen die mooi, praktisch, licht maar ook niet te licht en die vooral de juiste grootte hebben. Als je bijvoorbeeld wortels en prei plant, is 30 centimeter grond nodig (1/3e potgrond, 1/3 aarde uit de tuin van je oma en 1/3e zand). Voor andere groenten is 15 centimeter genoeg. 

Als je bovendien een handige harry bent, kan je zelf een ‘container’ in elkaar knutselen. Hier enkele ideetjes:

De luie optie

Je hoeft een zak potgrond niet eens open te doen. Stek een paar gaten in het plastic en je bent helemaal klaar om te zaaien.

De mobiele optie

Heb je een oude fiets of gebruik je je fietstassen eigenlijk niet? Je kan ze omtoveren tot ‘containers’ om uit te kweken. Wedden dat iedereen achterop je fiets wilt springen?

De hipster-optie

Waarom bukken als je een vierkante meter moestuin kan hebben op heuphoogte. Je ziet deze tafels steeds meer en meer. En als je een klusjesman/vrouw bent, kan je er gemakkelijk zelf één bouwen. Zo kan je aan de slag met oude paletten.

  1. Kies voor bio zaden

Aangezien je nu toch een moestuin begint, maak van de gelegenheid gebruik om voor biologische zaden te kiezen. Sterker nog, ze zijn niet gewijzigd door chemische behandelingen. Hun genetisch potentieel is intact en je zult een ongelooflijke diversiteit vinden.

  1. Wat zaaien?

Laat ons zeker weten hoe je je voelt nadat de eerste groenten er na enkele maanden beginnen te groeien. Je hardwerkende groene vingers zullen zo voldaan zijn. Geef je toch de voorkeur aan korte termijn gewassen zoals radijzen die binnen 3 weken geoogst kunnen worden, salades om te snijden, aubergines, paprika’s , tomaten, komkommers, augurken. Of ga voor rode en zwarte bessen, aardbeien of frambozen. En vergeet ook geen aromatische kruiden om je maaltijden helemaal af te maken: munt, dragon, salie, peterselie, bieslook….. Veel plezier en smakelijk!

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

belinda

belinda

Belinda is de communicatiecoördinator van Boeren & Buren.

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *