Hop, naar buiten!

Vijf buitenspeeltips voor de kleinsten

 

“Ik verveeeel mij!” Aan alle mama’s en papa’s die dit de hele zomer lang moeten aanhoren: vrees niet. Wij hebben vijf groene ideeën om je kleine spruit bezig te houden. Met een beetje hulp van Moeder Natuur. Tijd om naar buiten te swipen!

 

1. De kinderboerderij

Ruil een iPad-sessie in voor een uitstap naar de dichtstbijzijnde kinderboerderij. Schapen en alpaca’s knuffelen, verse ijsjes proeven, brood bakken of vogels spotten. De dag vliegt voorbij!

Op UiTmetVlieg vind je een handig lijstje met de leukste kinderboerderijen.

 

2. Ik zie, ik zie…

Op stap in het bos (of zelfs op straat) zie je links en rechts allerlei planten, bomen of bloemen. Speel een spelletje ‘ik zie, ik zie…’ en probeer de naam te raden van elke plant die je tegenkomt. Ben je zelf geen kei in plantenkunde?  Dan mag je even vals spelen! Gratis apps als PlantNet, PlantSnap of iNaturalist helpen je om planten en dieren te herkennen. Zo steek je zelf ook nog iets op.

 

3. Hip herbarium

Knutselen met de natuur levert de mooiste resultaten op. Plak een schrift vol en maak je eigen herbarium. Of maak meteen een voorraad originele wenskaartjes!

Wat heb je nodig?

  • Een bosje zelfgeplukte bloemen (of grassen, kruiden, bladeren…)
  • Een mooi schrift of blad
  • Vloeibare lijm + penseel

Hoe?

  • Knip de steeltjes kort en leg de bloemen tussen twee keukenpapiervellen. Leg er iets zwaars bovenop. Na een nachtje zijn de bloemen helemaal plat.
  • Schik de bloemen op het papier. Tevreden? Breng dan de lijm aan op het papier, leg de bloem erop, en strijk een dun laagje boven op de bloem.
  • Herhaal dit met de rest van de bloemen.
  • Je kan de pagina’s hierna verder versieren of de juiste naam onder elk plantje schrijven.

Tip!

Gebruik je een schrift? Plak de bloemen dan telkens op één bladzijde, zo kleven ze niet aan elkaar wanneer je het schrift sluit.

 

4. Naar de Buurderij

Neem je nieuwsgierige kroost eens mee naar de Buurderij. Boeren en Producenten beantwoorden graag alle vragen van je kleine spruit.

Dit jongetje vertelt waarom hij fan is van Buurderij De Roma

Gepostet von Boeren & Buren am Dienstag, 12. September 2017

Waar groeien appels, pompoenen, kersen of tomaten? Waar komt brood vandaan? Hoe verandert melk in kaas?
 

5. Groene vingertjes

Niets avontuurlijker dan meehelpen in de moestuin. Zaadbommetjes planten of gemene slakken wegjagen met eierschalen: dat zijn taken voor dappere helden!
 

 

Bij Aveve vind je leuke tips om een moestuinbak te maken of te versieren. Maak samen een teeltschema  en koop zaden die snel resultaat geven:  raketsla, spinazie, radijzen, bieslook, peterselie, basilicumlent of lente-ui. Wedden dat je kinderen plots wel alle groentjes op hun bord lusten?

Tip: Naar buiten met de kinderwagen?

Dat hoeft geen probleem te zijn! Natuurpunt lijst wandelgebieden op waar je makkelijk over de paden kan wandelen, met of zonder kinderwagen.

 

Meer speelplezier: de zomer van de Korte Keten

Door de coronacrisis wordt de traditionele Week van de Korte Keten 2020 omgevormd tot de Zomer van de Korte Keten. En dat betekent dat er tijdens de schoolvakantie heel wat te beleven is! Bekijk de activiteiten per provincie of neem een kijkje in de agenda.

De campagne promoot de rechtstreekse verkoop van landbouwproducten aan de consument.  Centraal staan verse en kwaliteitsvolle producten, met een minimum aan afval of voedselkilometers. Helemaal in lijn met de filosofie van Boeren & Buren dus!

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *