Gezonde ovenschotel met bloemkool en witte asperges

Tijdens de maand april eten we… Witte asperges en bloemkool! Daarom schreven we voor jou dit lekkere en gezonde seizoensreceptje neer. De meeste groenten kan je heel het jaar door in de supermarkt terugvinden, maar wanneer je volgens de seizoenen koopt komen de smaken en kwaliteit pas echt tot hun recht. Met de seizoenen mee-eten is dus veel gezonder en daarnaast ook minder belastend voor het milieu!

Asperges zijn redelijk exclusieve groenten. Ze zijn enkel tijdens de maanden april, mei en juni echt vers te koop. Vandaag koken we met de witte asperge. Wist je dat deze in opgehoogde bedden groeien en dus geen licht te zien krijgen? Hiervan komt de witte kleur.Ā Bloemkool daarentegen is bijna heel het jaar door beschikbaar: Vanaf maart tot en met november.

 

Ovenschotel met bloemkool, gegrilde witte asperges, kaas en ei

Ingrediƫnten (voor 4 personen)

  • 100 gr bloemkool
  • 6 witte asperges
  • bieslook
  • 50 gr geraspte kaas
  • 1 ei
  • 300 ml melk
  • 25 gr boter
  • 40 gr bloem

 

Bereidingswijze

Schil de witte asperges en snij het harde, onderste gedeelte eraf. Tijdens het schillen van asperges moet je goed oppassen dat de asperge niet breekt, dit gebeurt sneller dan je denkt! De beste manier is om de asperge neer te leggen wanneer je gaat schillen.

Witte asperges

Snij de bloemkool in kleine roosjes en knip de bieslook fijn.

Laat de boter helemaal smelten in een pannetje op een zacht vuurtje en roer er de bloem door. Laat een paar minuten garen.

Giet er vervolgens al roerend beetje bij beetje de 300 ml melk bij totdat de saus 1 geheel vormt.

Haal de pan van het vuur en giet de witte saus in de ovenschaal. Voeg nu ook de bloemkoolroosjes toe.

Verwarm je oven voor op 220 graden.

Gril de witte asperges: Giet een beetje olijfolie over de witte asperges en gril ze voor zo’n vier minuten langs elke kant.

Voeg nu ook de asperges aan de ovenschotel toe en bestrooi ze met de helft van de bieslook.

Bestrooi je ovenschaal met de geraspte kaas en steek het in de oven. Wanneer de kaas goed gesmolten is breek je het ei boven de schaal.

Is het ei gestold? Dan is je ovenschotel met bloemkool en witte asperges klaar! Breng nog op smaak met wat peper, zout en de resterende bieslook. Serveer met toastjes of geroosterd brood. Smakelijk!

Ook de radijs groeit momenteel, wat dacht je van een heerlijke soep van radijs-loof? Of ben je benieuwd naar wat je nog allemaal kan doen met asperges? De asperge, sierlijk van kop tot stengel!

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *