Een duurzamer Antwerpen met burgerinitiatief ‘Klimplant’

Boeren & Buren <3 duurzame initiatieven. Vandaag zetten we Klimplant in de kijker. Het burgerinitiatief startte in Antwerpen als reactie op de klimaatmarsen in 2019, en groeit sindsdien als … een klimplant. We spraken met Carlijn, medewerker bij Klimplant over haar favoriete projecten en hoe jij kan helpen.
 

Hoe klimplant opklom

Klimplant vzw, kort voor klimaatplatform Antwerpen, is een burgerbeweging die voornamelijk draait op vrijwilligers. “Aan de hand van inspirerende, kopieerbare projecten verhogen we het klimaatbewustzijn in de buurt. In het begin was het soms zoeken naar nieuwe projecten maar al snel kwamen mensen zelf naar ons toe met eigen duurzame voorstellen. Dat is prachtig om te zien.” Carlijn benadrukt dat ze zo laagdrempelig en inclusief mogelijk proberen te zijn, zodat iedereen mee kan.

Dat het een beweging voor ‘actieve positieve doeners’ is, blijkt uit het enthousiasme dat van Carlijn afstraalt: “Onze projecten zetten stuk voor stuk in op een verbindende manier op vergroening van de stedelijke omgeving, vermindering van de uitstoot en bewustmaking rond de klimaatproblematiek. Dat gaat altijd gepaard met een gezellige sfeer en nieuwe mensen leren kennen.
 

Projecten in de pijplijn

De afgelopen jaren zijn er al een hele pak duurzame projecten de revue gepasseerd, gaande van een klimaatfestival tot het aanplanten van het ‘arbofretum’, dat is een demonstratietuin die toont hoe een echt voedselbos er kan uitzien.

Een echt succes was onze groepsaankoop van regentonnen. “In de stad gaat er veel te veel regenwater verloren en zijn er weinig mogelijkheidheden om hier gebruik van te maken. Met de regentonnen moedigen we de buurt aan om mee te vergroenen en samen te werken. Het water kan gebruikt worden om planten water te geven of om te delen met de buren via een kraantje waarover sommige tonnen beschikken.”

Reden genoeg om een nieuwe groepsaankoop te plannen voor oktober. Geïnteresseerden kunnen zich nu al inschrijven via deze link.
 

Hoe kan ik bijdragen?

Klimplant is er vooral voor de Anwerpse burgers, maar wil graag ook een inspiratiebron zijn voor andere steden en provincies. De burgerbeweging is nog op zoek naar nieuwe leden én vrijwilligers. Lid worden kan simpel via deze link. Wil je vrijwilliger worden? Stuur dan een mailtje naar info@klimplant.be.

 

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

Wannes

Wannes is de communicatie-en marketingverantwoordelijke van Boeren & Buren.

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *