Bak de perfecte hamburgerbroodjes

Wil je de kinderen gelukkig maken zonder te zwichten voor het junk food imperium? Vandaag delen we het recept voor extra zachte, zelfgemaakte hamburgerbroodjes. Ontdek ook onze kleurrijke variant die volwassenen in vervoering brengt!Het basisprincipe

Dit recept is bedoeld voor degenen die het geluk hebben een keukenmachine te hebben. Maar kneden met de hand kan natuurlijk ook altijd! Om een zachte en luchtige korst te bekomen heb je witte bloem nodig (T45). Andere bloem kan ook, maar dan zullen je broodjes een pak zwaarder zijn.


Ingrediënten voor 8 broodjes

500 g tarwebloem T 45

20 g bakkersgist

1 ei

30 cl volle melk

30 g zachte boter

25 g basterdsuiker

10 g zout

Sesamzaad


De juiste materialen

– Een deegschraper

– Een bakmat om het deeg te verwijderen zonder het te stuk te maken of bakpapier.

– Een (taart)roosterje, om je broodjes gelijkmatig te laten afkoelen: zo wordt het overal even knappiger.


Eerste stap: organiseer je!

Brood maken is heel eenvoudig, maar het kost veel tijd om het deeg te laten rijzen. Haal de melk, boter en gist 30 minuten voor je begint uit de frigo, zodat ze op kamertemperatuur komen.Stap twee: aan de slag!

Verkruimel eerst de gist en giet deze in het glas warme melk, op 30°C. Roer tot het volledig is opgelost. Doe de bloem, het zout en de suiker in de kom en meng grondig. Voeg het ei toe en vervolgens de melk. Kneed zachtjes tot een homogene massa is gevormd. Roer de boter er in kleine stukjes door. Wanneer alles goed is samengevoegd, kan je de deegkom met een vochtige doek afdekken. Het deeg kan nu twee uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats.

Neem de deegschraper en snijd het deeg in 8 stukken, rol deze vervolgens in balletjes. Plakt het te veel? Bloem lichtjes bij. Leg ze goed uit elkaar op de bakmat. Laat ze opnieuw rijzen, goed afgedekt met de vochtige doek, tot ze in omvang verdubbeld zijn. Reken op 1 uur en 30 minuten.

Bestrijk ze met het losgeklopte ei om ze een mooie gouden kleur te geven als ze gaar zijn. Bestrooi met sesamzaadjes en bak ongeveer tien minuten in een voorverwarmde oven op 180°C. Laat ze hierna nog enkele minuten afkoelen op het rooster.Nog vragen?

Mijn deeg is te droog of te kleverig: de kwaliteit van de ingrediënten beïnvloedt de textuur, voeg een beetje bloem of melk toe om te compenseren.

Hoezo, ongeveer tien minuten bakken? ja, alles hangt af van jouw oven en de grootte van jouw deegballetjes. Als ze goed opgezwollen en mooi bruin zijn, zijn ze klaar. Pas op voor te gaar koken, dat droogt ze uit.

Is er een manier om tijd te besparen met het rijzen? Als jouw oven een functie op 30°C heeft, kan je de tijd met de helft verkorten. Of waarom niet in de volle zon?Stap drie: Garneren!

Door de broodjes doormidden te snijden en te stapelen op wat ze lekker vinden, kennen kinderen de grote hamburgerklassiekers. Maar wat als we ons aan het veganistische Big Tofu recept waagden? Een laag mayonaise, in blokjes gesneden selderij, plakjes groene tomaat, gekiemde zaden en tofu die lijkt op tandoori kip.


Tandoori tofu ingrediënten voor 4 burgers
250 g tofu
½ citroensap
2 el. sojasaus
2 eetlepels ahornsiroop
4 el organische edelgistvlokken
2 eetlepels olijfolie
zout, peper, tandoori kruiden


Droog de tofu goed af en verkruimel hem in een kom. Meng het met het citroensap, de sojasaus, de ahornsiroop en de gistvlokken. Verhit de olijfolie in een koekenpan en giet het mengsel erin. Laat ongeveer tien minuten koken, onder regelmatig roeren. Het moet goudbruin en knapperig zijn. Voeg zout, peper en tandoorikruiden naar smaak toe en laat nog 2 minuten doorkoken. Geniet er warm of koud van.De technicolour hamburger

We nemen het basisrecept en vervangen de 30 cl melk door 20 cl bietensap. Reken op twee mooie rauwe bieten om deze hoeveelheid te verkrijgen. En met de bietentoppen, maak je een afvalvrije pesto. Verdeel het over de eerste laag voordat je een compote van rode uien met balsamicoazijn, plakjes radijs en een blaadje rode eik toevoegt. Wie wenst kan er ook wat plakjes gedroogde en lokale ham toevoegen.Pesto ingrediënten voor 4 burgers
50 g rode bieten
1 teentje knoflook, fijngehakt
50 g geraspte parmezaanse kaas
50 g pijnboompitten
½ citroensap
5 el. olijfolie
zout en peper


Blancheer de bietenblaadjes gedurende één minuut in een pan met kokend gezouten water. Laat uitlekken en giet dan in een kom met koud water om het koken te stoppen. Knijp het water eruit. Meng met alle ingrediënten voor de pesto. En klaar!

Tip: bestrijk het broodje met een beetje melk in plaats van ei om de kleur niet te veranderen.

Andere kleuren (voor Halloween of Sinterklaas)? Probeer het eens met wortelsap!

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

Wannes

Wannes is de communicatie-en marketingverantwoordelijke van Boeren & Buren.

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *