’t Is fair bij ons – 4 Producenten aan het woord

Bij Boeren & buren hebben we het er regelmatig over dat we een écht eerlijk alternatief zijn. Maar wat doen we eigenlijk anders dan andere spelers? Wat is een eerlijke prijs voor het harde werk dat in de productie van lokaal voedsel gaat en hoe dragen onze Producenten precies bij tot een duurzamere landbouw en het behoud van de biodiversiteit?

Binnen onze campagne #tisfair nemen we je mee naar 4 Producenten uit ons netwerk die de wereld een stapje duurzamer maken. Ze belichten elk een cruciaal principe van de strijd naar een fair voedselsysteem: duurzame productieprocessen, seizoensgebondenheid, rechtvaardige prijzen en transparantie.


1. DUURZAME PRODUCTIEPROCESSEN

Bij Boeren & Buren kiezen we bewust voor een trapsgewijze overgang naar een steeds duurzamer voedselsysteem. De principes van de agro-ecologie dragen we hierbij hoog in het vaandel. Aan het woord: Yoeri en Elin kennen van Ulmus Bakkerij.

“In onze bakkerij gebruiken we faire technieken waarbij we zo min mogelijk toevoegen. Ons eigen zuurdesem fermenteert en rijst het brood, wat resulteert in een veel gezonder en smakelijker brood. We houden ervan om te experimenteren met de verschillende granen. Zo malen we spelt, rogge en emmer granen zelf in onze kleine Mockmill, ontkiemen we rogge en maken we pap van haver of gerst om de veelzijdigheid van de smaken in ons brood te vangen.”

Bij Ulmus staan duurzaamheid en fairness in de voedselketen op de voorgrond. Door zich te richten op de korte keten en ingrediënten te kiezen in het seizoen, lokaal en biologisch of biodynamisch, hopen ze een betere impact te maken op de wereld. Yoeri en Elin kopen alleen bij molenaars die hen kunnen vertellen waar de granen vandaan komen. Deze molens zijn traditionele windmolens die meel malen op steen.


2. KRAAKVERS & VOLGENS SEIZOEN

Versheid en seizoensgebondenheid zijn heel belangrijk binnen de korte keten. Nee aan voedselverspilling, diepvriesmaaltijden of tomaten in de winter. Aan het woord: Filip van Puur Leguum.

“Als (bio) landbouwer is duurzaamheid zowat een dagelijkse missie. Kwalitatieve goederen produceren op het ritme van de natuur, het milieu en de dieren is hierbij de kernwaarde. Dit vergt meestal extra inspanningen dan Bv; het gebruik maken van pesticiden of kunstmest in de gangbare landbouw … Maar als tegenover deze inspanning een faire prijs voor een fair product kan bestaan, is het de juiste verloning voor ons werk en daar is de korte keten verkoop dan ook de meest logische afzetmarkt voor.”


3. RECHTVAARDIGE PRIJZEN

Bij Boeren & Buren bepaalt de Producent(e) zelf zijn of haar prijs. Soms krijgen we de vraag waarom onze producten die rechtstreeks van de Producenten komen, duurder zijn dan die in de supermarkt. Hoewel dit zeker niet altijd het geval is, is het prijsverschil soms aanzienlijk. Aan het woord: Jacques-Yves van Ferme de l’Escafène.

“Ik ben graag zo transparant mogelijk over mijn prijszetting. Mensen moeten weten waarvoor ze (niet) betalen. Ik geef graag het voorbeeld van mijn kippen. Een van de grootste factoren die de prijs beïnvloedt, is de wijze is waarop de kippen worden grootgebracht en gevoed. Opgesloten en met antibiotica gevoed in het geval van de industrie, vrije uitloop en gevoed met biologische granen in het geval van mijn kippen.

Bij ons lopen de kippen vrij rond en krijgen ze biologisch eten. Ze worden gemiddeld 72 dagen gevoed, tegenover 42 dagen in de industriële sector. Dat betekent ook dat onze kippen een kwaliteit en malsheid hebben die ongeëvenaard is in de groothandel. Door kwaliteitskip te kopen, help je niet alleen kleine, duurzame boerderijen vooruit, maar draag je ook bij aan het welzijn van dieren en aan praktijken die goed zijn voor het platteland en het milieu.”


4. LOKAAL, TRANSPARANT & TRACEERBAAR

Weet altijd meteen van waar je producten vandaan komen. Bij Boeren & Buren leggen de producten in België gemiddeld 28 km af tot op je bord. Aan het woord: Linda Duijndam van Hoeve Biesland.

“Om ketens kort te houden en zo min mogelijk voedselkilometers te hoeven maken, kiezen we voor afzet in onze eigen omgeving. Het is voor een consument niet alleen fijn om te weten waar voedingsmiddelen vandaan komen, andersom vinden wij het ook prettig om te weten waar onze producten terechtkomen.”


Ook zin gekregen om de macht te grijpen met je vork? Denk dan bij je volgende aankoop aan deze principes en Producenten. Of bestel bij een Buurderij in je buurt.

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

Wannes

Wannes is de communicatie-en marketingverantwoordelijke van Boeren & Buren.

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *