Boeren & Buren steunt Rikolto

Goed eten verandert alles. Het is is de beste gezondheidszorg, armoedebestrijding en goed voor het klimaat. Deze woorden vinden we terug op de website van Rikolto, het vroegere Vredeseilanden. Bij Boeren & Buren geloven we ook steevast in deze uitspraak. Daarom zijn we trotse partner van Rikolto tijdens de Week voor Goed Eten. 


De Week voor Goed Eten

Goed eten is goed voor de boer, voor het milieu, voor het klimaat en voor ieders gezondheid. Om dat recht op goed eten waar te maken organiseert Rikolto van 10 tot 16 januari 2022 De Week Voor Goed Eten. Meedoen? Dan kan door zelf goed eten op het menu te zetten. Je kan ook altijd een gift te doen via onze actiepagina.


Goed eten verandert alles

Waarom inzetten op goed eten? Enkele argumenten op een rijtje:

  • Goed eten is de beste gezondheidszorg

Wereldwijd is de helft van de sterftegevallen onder 5 jaar te wijten aan ondervoeding. 144 miljoen kinderen onder de vijf zijn te klein of te mager voor hun leeftijd. 108 miljoen kinderen hebben obesitas, het gevolg van calorierijke en eenzijdige voeding.

Slechte of onvoldoende voeding heeft een direct effect op de gezondheid van kinderen en dus ook op hun toekomst.

  • Goed eten is de beste armoedebestrijding

De klappen vallen ook bij de mensen die voeding produceren. Van het miljard mensen die onder het bestaansminimum leven, zijn er 700 miljoen boeren. De gemiddelde leeftijd van boeren is 55 jaar. Jongeren verlaten de boerenstiel of beginnen er zelfs niet aan. Ook dit heeft met kansen te maken – of liever: met het gebrek eraan.

  • Goed eten is goed voor het klimaat

Volgens het Internationaal Klimaatpanel zijn landbouw en bosbouw verantwoordelijk voor 25% van de uitstoot van broeikasgassen. Landbouw is vaak de oorzaak van ontbossing en het verlies van biodiversiteit. Landbouw staat in voor 70% van het wereldwijde watergebruik.


Geen gadgetverkoop meer

Met De Week Voor Goed Eten neemt Rikolto definitief afscheid van de gadgetverkoop aan supermarkten. De jaarlijkse ‘Campagne van Vredeseilanden’ met de beroemde mannekes kon in 2020 al niet doorgaan door corona. Dat zette de organisatie aan om de knop helemaal om te draaien.

In 2018 veranderde Vredeseilanden al in Rikolto. Het is nu een internationale organisatie die niet langer enkel door Belgen aangestuurd wordt, maar door mensen uit heel de wereld.Rikolto maakt van goed eten een recht door samenwerkingen op te zetten met burgers, boeren, supermarkten, scholen, overheden en wetenschappers. Het gaat over boeren die klimaatvriendelijk produceren, supermarkten die een eerlijke prijs betalen, leerlingen die dagelijks een gezonde en duurzame maaltijd krijgen.”

De Week Voor Goed Eten sluit ook beter aan bij het werk van Rikolto.Met deze actie leren we overal mensen kennen die in hun omgeving werk maken van goed eten. Dat brengt veel diepgaandere relaties tot stand dan een vluchtig contact aan de uitgang van de supermarkt.


Doe je mee met de uitdaging?

Goed eten begint bij jezelf. Kopen via Boeren & Buren en de korte keten garandeert alvast een eerlijke prijs voor de producent. Wil je meer doen? Dan kan via de actiepagina van Boeren & Buren, hier kan je een gift doen en mee helpen om van goed eten overal ter wereld een basisrecht te maken.

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Over

Wannes

Wannes is de communicatie-en marketingverantwoordelijke van Boeren & Buren.

Comments

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *