De toekomst van ons eten

Over Frankenstein-food, de kracht van je vork en de kansen voor de korte keten.

Wat eten we morgen? Labo-food of natuurlijke producten die we rechtstreeks van de Boer kopen. Beide misschien. Zolang die Boer een eerlijke prijs krijgt en overleven kan. De korte keten projecten gaan de krachten bundelen en logistiek opschalen. Wat eet jij morgen en hoe doe je jouw boodschappen? Als etende burger heb je de keuze. Daarmee heb je veel meer macht dan je denkt.

 

Mini-serie.

Het verleden, heden en de toekomst van wat we eten. Met 5 jaar wonen en werken in Peru rond agro-ecologische landbouw, vermarkting en voedselzekerheid met inheemse boeren in het Andes-gebergte, begon ik er mijn loopbaan mee. Maar, evengoed na de laatste vijf jaar met de opstart van Boeren & Buren, sta ik met deze mini-serie graag even stil bij de toekomst van ons eten en de uitdagingen voor de korte keten. Ik kroop in mijn pen voor wie een beetje dieper wil graven.

 

In het eerste deel, schrijf ik enkele reflecties op over de korte keten en (vooral) gericht aan het netwerk van Buurderij-Verantwoordelijken en Producenten.
In het tweede deel, ga ik dieper in op de rol die we hebben als eter, jij en ik. De kracht van onze vork. Het waarom van Boeren & Buren.
In het derde deel, nemen we de ogenschijnlijk polemische tegenstelling tussen technologie en agro-ecologie onder de loep die het debat over onze #Foodture in twee kampen lijkt te verdelen.

 

Persoonlijke uitsmijter.

In deze persoonlijke bijdrage, vind je enkel mijn persoonlijke mening of overpeinzingen. Ben je het niet met alles eens? Niet erg, dat hoeft niet. Dit is mijn slotstuk en ik ben enorm dankbaar voor de 5 jaar die ik aan het roer van Boeren & Buren mocht staan. Merci! Aan alle gepassioneerde producenten en geëngageerde, sociaal ondernemende Buurderij-Verantwoordelijken waarmee ik de eer en het plezier had om samen te werken als gelijkwaardige partners. Aan de collega’s en het team.

 

Veel leesplezier,

Hannes Van den Eeckhout.

 

 

Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

Comments

  1. Ook ik van Kamieleke ben bezig met toekomstige mogelijkheden rondom voeding, ook met geschiedenis van ons voedsel. Wat aten we hier vroeger? Kan er nu nog een verhaal over worden opgebouwd. In de toekomst zal het vooral lokaal produceren en consumeren worden.
    facebookpagina kamieleke_2015.

    Misschien kunnen we samen aan de kar trekken?

    groetjes,

    Frank

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *